Реклама / Ads
3| 4089 |11.06.2015 НОВИНИ

Стоянова обеща до 10 юли да имаме нов гуверньор

.
Менда Стоянова
До 10 юли ще бъде избран новият управител на БНБ, съобщи председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. Ако настоящият гуверньор Иван Искров спази обещанието си и подаде оставка по-рано, изборът на следващия титуляр на поста може да стане и в началото на месеца, обясни Стоянова.
 

На 10 юли е най-ранният срок, в който Народното събрание може да избере новия управител, съгласно сегашния закон за БНБ, а именно три месеца преди изтичане мандата на сегашния управител. Така че, дори господин Искров да не е подал оставка, ние бихме могли да изберем новия управител. За съжаление обаче, ако господин Искров продължи да не подава оставка и след избора на новия управител, съгласно закона той ще трябва да встъпи в длъжност едва на десети октомври, поясни пред БНР Менда Стоянова.

Депутатите от комисията по бюджет и финанси одобриха промяна в Закона за БНБ, според която, ако член на управителния съвет подаде оставка предсрочно, новоизбраният ще започне нов мандат. Промяната се налага, тъй като според действащите текстове, ако Искров подаде оставка предсрочно, новият управител на БНБ ще трябва да довърши мандата му до 10 октомври. С променените текстове той ще започне нов 6-годишен мандат.

 

Продължават преговорите между Реформаторския блок, Патриотичния фронт и управляващите относно подкрепата на кандидатурата на Бисер Манолов за управител на БНБ. На заседанието на парламентарните групи следващия вторник ще стане ясно дали предложението на "Движение България на гражданите“ ще бъде одобрено.

Неизвестните около номинацията на Бисер Манолов за управител на БНБ остават поне до вторник, когато ще бъде взето окончателното решение, дали да бъде подкрепен от Реформаторите. Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев заяви, че мнозинството трябва да внесе заедно предложение за един или повече кандидати за управител на БНБ, а това още е въпрос на преговори.
"Смятам, че най-важно е мнозинството да има обща кандидатура, а ако може тя да бъде подкрепена от много повече от 120 народни представители, това ще е много добър знак. Няма нищо общо с качествата на Бисер Манолов. Не знам да има народен представител от Реформаторския блок, който да не го харесва. Ние сме работили с него изключително много като експерт, добави Кънев.

На следващото заседание на парламентарната група на блока "Движение България на гражданите" отново ще предложи Бисер Манолов, вече след като пленарната зала одобри и правилата за избор на ръководител на БНБ, уточни Найден Зеленогорски, съпредседател на групата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6483 |09.06.2015 Пл. Павлов за Фрог: За костите на цар Самуил депутатите обещаха декларация . 3| 4321 |05.06.2015 Местан обеща на Давутоглу задълбочаване на взаимоотношенията . 4| 4772 |04.06.2015 БНБ скочиха на Менда Стоянова заради изказването й за Искров . 4| 4309 |04.06.2015 Искров обеща оставка на 19 юни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads