Реклама / Ads
7| 4231 |04.11.2015 НОВИНИ

Стоянова: Да не съсипваме БНБ заради КТБ

.
Менда Стоянова
Не бива да използваме случая КТБ и това, че в последните години управителя и банковия надзор на БНБ не са искали да си вършат работата, за да съсипваме цялата БНБ и целият квалификационен потенциал, каза от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на ГЕРБ Менда Стоянова по време на дебатите за промени в Закона за Българската народна банка, предаде Фокус.
 
В промените се предвижда дасе сложи определен таван на заплатите на служителите в БНБ, а не както беше досега да се определя от средните заплати в сектора. Стоянова каза, че няма да подкрепи това предложението, защото то не е адекватно на държавните служители. „На първо място БНБ е институция, която се самоиздържа и не е на издръжка на националния бюджет. БНБ осъществява дейност в банковия сектор, където на всички работещи там заплатите са над средните на други финансисти“, посочи депутатът.

По думите й ако с промените се допусне да се наложат по-ниски заплати, то в БНБ ще отидат да работят хора, които могат да си позволяват да живеят с такава ниска заплата или хора с по-нисък потенциал. „Когато се казва, че няма таван на заплатите това не е вярно, в закона е записано, че то е свързано със средното възнаграждение за всички в банковия сектор. Според мен това, което се предлага ми прилича на нихилизъм“, заяви Менда Стоянова.

В реплика Атанас Атанасов народен представител от ПГ на РБ каза, че съгласно Конституцията България е република с парламентарно управление. По думите му БНБ е държавен орган, защото се издържа с държавните пари. Мартин Димитров също народен представител то ПГ на РБ посочи, в реплика на Менда Стоянова, че не може премиера да взима по-малко пари от един регулатор. „Закона за БНБ няма таван за заплатите. Заблудихте неволно парламента. Ако сега не ни подкрепите утре може да стане нещо подобно някъде“, се обърна той към Стоянова. По думите му звучи несправедливо, едни хора да взимат повече от министър-председател, министри, депутати. „Могат да си сложат заплати от 1 милион лева и нищо в закона не ги спира. БНБ отказаха да ни кажат, преди фалита на КТБ тия 6 месеца на 2014 година, какви заплати са вземат, за това отиване на съд с тях. Има валутен борд в България в такива условия една централна банка има много по-малко работа“, коментира той. Таско Ерменков депутат от ПГ на БСП, каза в реплика, че заплатите на БНБ и нейното ръководство поставят че служителите в БНБ могат да се демотивират с по-ниски заплати. Менда Стоянова в дуплика каза: „Колеги опитайте се да се спрете от време на време от популистки изказвания. БНБ не е държавен орган, а със специален статут“, каза тя и обясни, че БНБ се намира в приходната част на бюджета. „Ще помоля премиера да ни предостави информацията за своята заплата, за да я сравмин с тази на народните представителите“, допълни Стоянова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4319 |04.11.2015 Понта подава оставка заради трагедията в нощния клуб . 0| 4910 |03.11.2015 Стефанов: Съветници на БСП са изнудвани и заплашвани заради конфигурациите в ОС . 38| 8800 |30.10.2015 Ненчев ще яде хурката заради ремонта на МиГ-29 в Полша . 3| 4348 |29.10.2015 Издирват „Опел Астра” с крадени номера заради стрелбата срещу Петров

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads