Реклама / Ads
12| 6175 |18.11.2020 НОВИНИ

Д-р Стойчо Кацаров: Проблемите на здравната система са от грешните политики

.
Д-р Стойчо Кацаров
Много от проблемите на здравната система са от грешните политики. Тя се управлява като социалистическо предприятие. Нищо общо с пазара. Всички дейности са лимитирани.
 

Това заяви д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването в "Честно казано с Люба Кулезич" по Евроком, започвайки коментара си как може да се реорганизира здравната ни система, за да служи на хората, а не на властимащите.

 


В България няма никакви статистически данни. Да, заразените са повече, така и починалите ще са повече. Основната информация, която се дава на хората е колко души са заразени и колко души са починали. Ние имаме ли отговора на въпроса колко души са се срещали с вируса от началото на пандемията. Ние не знаем колко са - няма прогноза.  Здравните власти не събират такава информация, посочи той.


За съжаление информация за коронавируса не се събира. Виждате ли по пол разпределение за коронавирус. Виждате ли колко хора са починали в болница, колко извън нея. Колко от тестовете през деня са за първи път и колко за пореден път. Ако март месец можеше да кажат, че не са подготвени, то сега е ясно че не могат да управляват кризата.

 

Нищо ново не казвам. Как провеждаш определена политика,  като нямаш елементарните данни за ситуацията. Правителството губи, защото се излага. Взема едни мерки, отлагат се. Излагат се, смята специалистът.

 

По нашите оценки са се срещали и контактували около  600 000-800 000 души и затова периодът, в който ще носим маски, няма да е до Нова година, а до май. Прогноза не е това, че ще продължи коронавирусът до еди кога си - това е пророкуване. Прогнозата е свързана с данни.

 

Съобразно потребностите трябва да се определи колко болници трябва да има. каза той и показа пътната здравна карта от 2018 г. Здравната каса казва, че има 26 000 незаети легла. Не може да разкриеш легло, ако нямаш персонал. Иначе не може да разкриеш дадено отделение. За да сключиш договор, трябва да се изпишат дори докторите с имената, обясни той.

 

 

Имаме свободни легла, има персонал който бездейства, защото са забранени плановите операции. И има малка частица, която е претоварена. И това е следствие собствените ни глупави действия през годините, категоричен е медикът.


Абсолютно се забранява принудителното лечение. Както е недопустимо и принудителното изследване за коронавирус. Това е юридически прочит на нещата,
поясни д-р Кацаров.

 

Когато си вменил задължение за лечение , то трябва и да се осигури това лечение. И понеже не може да се осигури, ако аз пострадам, получавам право на иск срещу правителството.

 

Включително може да се потърси и наказателна отговорност. Това е скритият мотив, обясни докторът.

 

Д-р Кацаров посочи и начините, по които можем да борим коронавируса сега и веднага: Има нещо, което правителството може да направи веднага. Ние не знаем колко души са под карантина. Южна Коря и Франция ограничиха само тези, които са болни. И така се прекъсва  предаването на инфекцията. Това е разписано като правило у нас, но не се прави. А това е по-ефективно от носене на маски и дистанция, категоричен бе специалистът.

 

Махни забраните и остави болниците да се преструктурират. Сега обстоятелства принуждават да стане това, даде втори съвет на здравния министър и правителството д-р Кацаров.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 7420 |18.11.2020 ”В Честно казано с Люба Кулезич” говорят непокорната медсестра Мая Илиева и д-р Стойчо Кацаров . 1| 4105 |17.11.2020 Надя Шабани: Законът няма да реши проблемите, ако няма етични стандарти при даренията . 4| 4325 |13.11.2020 Д-р Стойчо Кацаров: Имаме налични легла, но законодателството ни пречи да ги трансформираме . 7| 9035 |11.11.2020 Д-р Стойчо Кацаров: Паниката, свързана с разпространението на коронавируса, може да бъде по-опасна от самия вирус

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads