Реклама / Ads
5| 4873 |17.07.2018 НОВИНИ

Стойчо Стойчев: Освен от футбол и политика, всички разбират и от чума

.
Стойчо Стойчев
Чумата по дребните преживни животни е експертен въпрос, но в България, освен че по дефиниция всички разбират от футбол и политика, сега всички започнаха да разбират и от чума по преживните животни. Това каза политологът Стойчо Стойчев.
 

"Здравните власти са тези, които издават предписания какво трябва да се направи. Има административни процедури, регулативна база, която трябва да се спазва, и не е работа нито на политическите лидери, нито на омбудсмана или пък на президента да обясняват какви процедури трябва да се спазват в такива ситуации", категоричен бе Стойчев.


Всеки, който се занимава със стопанска дейност, трябва да знае, че поема известен риск – заболяванията по животните са риск за хората, които отглеждат добитък. В медиите обаче това се предаде като лична трагедия. „Все едно се унищожават някакви хора там, цялата тази мелодрама се поде от Корнелия Нинова, от Мая Манолова, от Румен Радев“, коментира политологът. По думите му, темата се използва с популистки цели:

 

"В изострената политическа обстановка, в която се намираме в момента, всяка една такава възможност се използва от политическите партии, за да се защитават в този случай абсолютно популистки позиции. И между другото, всяка една от партиите, които се замесиха, и политическите лица, които се замесиха в този скандал или заеха някакви абсурдни позиции – те изглеждат нелепо: президентът да говори как трябва да се действа в такива ситуации със заразени животни, или пък са в изключително неудобната позиция да се обясняват защо трябва да убият на хората животните".

"Това са си напълно обикновени процедури, по които се действа в такива ситуации. Ако процедурите не харесват на животновъдите в България, тогава те са имали достатъчно време тези процедури да ги оспорят по някакъв начин, да потърсят омбудсмана, да кажат: "Ето тук, ако има евентуално някаква чума по животните, те ще ни ги избият. Трябва да се промени това законодателство". Не да се действа реактивно и да ходят по селата. Това е нелепо", допълни Стойчо Стойчев.

 

От момента, в който се посее семето на разделението и раздора, могат да се правят всякакви спекулации, смята политологът: "Хората в България очевидно нямат доверие на институциите, възприемат ги като враг и въобще държавата не като нещо свое. Държавата – ето идва да им убие животните, да ги изсели едва ли не от Странджа и някакви такива неща да прави. Теории на конспирациите всякакви кански се въртят. Като здравомислещ човек, много трудно бих могъл да повярвам, че някой е направил заговор да обезлюдява Странджа, като изтреби животните, за да засели там бежанци. /Някой може да каже, че искат да се обезлюди Странджа, за да се продаде на арабите, да се даде на Ердоган, да се заселят там мигранти и какво ли още не. Всякакви теории може да слушате. В крайна сметка там има частни собственици, които са отговорни за собствената си земя. Никой няма да им я вземе, за да заселва на нейно място някакви хора. Между другото, в Странджа са заселвани хора поетапно – български бежанци от войните, строени са т.нар. "ромски къщи". След това през социализма имаше една голяма програма за заселване на Странджа. Тоест държавата досега каквито и мерки да е предприемала, тя винаги е заселвала там българи в един по принцип безлюден район".

 

Според Стойчев след казуса с чумата по овцете и козите се налага изводът, че “един път завинаги трябва да се реши искаме ли да имаме ясни правила, които да важат винаги, или да имаме правила, които да се прилагат по изключение“.

 

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3971 |28.06.2018 Марешки, освен че пълни дупки, купувал пуйки и кокошки на хората по време на вот . 1| 3935 |28.06.2018 Земеделският министър няма други проблеми, освен климата! . 6| 6121 |07.06.2018 Тихомир Стойчев: България на три морета вече е България на три мутрета . 6| 7011 |17.04.2018 Кънчо Стойчев: В България всичко е обир

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads