Реклама / Ads
12| 7195 |15.01.2012 НОВИНИ

Е. Стойков: Стачката в "Мини Марица Изток" е незаконна

.
Инж. Евгени Стойков, който е изпълнителен директор на "Мини Марица Изток", заяви в обръщение до работниците в дружеството, че стачката им е незаконна.
 

 

"Уважаеми колеги, обръщам се към вас по повод обявената от представители на синдикатите стачна готовност, която смятаме за неоснователна и незаконна.

 

Оценявам по достойнство положените усилия за изпълнение на производствената задача за 2011 година. По време на преговорите със синдикалните представители сме заявили готовност да изплатим допълнителни възнаграждения на пряко заетите в производството, които според ръководствата на клоновете са допринесли за този добър резултат. Извън това, за четвърто тримесечие със заплатите за месец декември 2011 г. ще бъдат разпределени компенсации в размер 10,35% върху тримесечното брутно трудово възнаграждение.

 

Уверявам ви, че други искания са непосилни за дружеството и биха го довели до тежко финансово-икономическо състояние. Общият размер на всекидневните загуби при ефективна стачка ще достигнат 3 000 000 лева, което ще затрудни плащанията към персонала и разплащанията с доставчиците и клиентите. Положихме всички усилия в последните 12-часови тежки преговори да декларираме добрите си намерения. Винаги сме готови да продължим разговорите, заявява Стойков.

Убеден съм, че всички знаете, че законността на предстоящата стачка е под съмнение и е внесен иск от ръководството на дружеството в съда. При обявяването за незаконна всички участвали в нея носят дисциплинарна и имуществена отговорност. Съгласно чл.18 от Закона за уреждане на колективните трудови спорове, по време на стачка не се изплаща трудово възнаграждение от работодателя.

 

Вярвам, че след най-успешната от 60 години насам година ще продължим заедно със сигурни стъпки напред. Доказахме се като предприятие дори в период на обща криза.

 

Апелирам към вашия разум с общи усилия да решим проблемите, без да поставяме под заплаха бъдещето на "Мини Марица-изток" ЕАД, се казва още в обръщението на директора на въгледобивното дружество.

 

По-рано днес синдикатите в "Мини Марица Изток" обявиха стачни действия. Началото на стачката е втората смяна с начален час 20.00 часа.

 

Причините за стачката са в отказа на изпълнителния директор на "Мини Марица Изток" да изпълни подписаното споразумение от 12 юли 2011 година. Водените повече от месец преговори не доведоха до изпълнението му, за което миньорите възлагат вината на ръководството на компанията.

 

Миньорите също така се обявяват категорично срещу затварянето на енергийни мощности в страната, което неминуемо ще доведе след себе си и до затваряне на рудници. Те също така се противопоставят и на увеличаването на възрастта за пенсиониране, която според тях е "геноцид към българските работници".

 

Синдикатите обвиняват управляващите, че все повече задълбочават конфликтите, а не ги разрешават. "Водени от желанието да се борим за нашите социални, синдикални и човешки права сме твърдо решени да ги отстояваме и защитаваме", категорични са те.

 

Провелите се в петък преговори, които продължиха 13 часа, се оказаха безплодни. Не беше постигнато споразумение по нито едно от исканията, изложено в стачната декларация.

 

За провала на преговорите потвърдиха и от ръководството на "Марица Изток". "Исканията на преговарящите бяха много крайни. През цялото време търсихме компромиса. Обсъждаха се много и различни варианти, но за съжаление отново не успяхме да постигнем споразумение. Синдикатите се оттеглиха от срещата, отказвайки да подпишат изготвения протокол. Въпреки това сме готови да продължим да преговаряме", заяви изпълнителният директор на "Мини Марица-изток" ЕАД инж. Евгени Стойков.

 

Символичните стачни действия в "Мини Марица Изток" започнаха от началото на смяната на работниците в 8 ч. вчера. Влизащите в дружеството и излизащите миньори се подписваха, че са съпричастни към стачката и са против безотговорното отношение на мениджърския екип в дружеството.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5255 |11.01.2012 Стачката в "Марица-Изток" вън от съда . 11| 6480 |10.01.2012 Миньорите от „Марица-Изток" скачат предупредително; искат си парите . 16| 5650 |09.01.2012 Стачката в мините незаконна, отива в съда . 1| 4939 |14.12.2011 Стачката в БДЖ пред провал

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads