Реклама / Ads
42| 5030 |02.03.2016 НОВИНИ

Стоилов: Българите очакват някой да ги поведе към икономическо освобождение

.
Янаки Стоилов
„Без да се реконструира като цяло държавата, не може да има успешни отделни секторни реформи. И това, което се прокламира като реформа в здравеопазването, в образованието, дори в съдебната власт, няма да доведе до значителен успех. Не може на парче да променяме”. Това заяви зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов пред БНТ.
 

Той коментира проекта на управляващите за промени в Закона за съдебната власт, като заяви, че досега при избора на магистратските делегати значително влияние са оказвали и административните ръководители, а сега се дава възможност на самите прокурори и съдии пряко да избират своите представители. „Това от друга страна обаче може да политизира този процес. Разширяването на избирателния корпус в някаква степен политизира всеки един избор”, подчерта Стоилов. Според него, проблемът е по-дълбок и не е в процедурата, в технологията на избора, а в това, че „дори около конституционните промени видяхме сблъсъка на различни кръгове, които имаха конкуриращи се претенции за влияние в съдебната власт”. Зам.-председателят на БСП отбеляза, че много от поддържалите промените са съобщили, че те не са изиграли почти никаква роля и че няма да променят състоянието на съдебната власт. „Без да се де промени по-дълбоко самата държава и хората, които действат в различните институции, тези прегрупирания трудно могат да изиграят значителна роля. Трябва да се създаде среда, в която тези магистрати да действат като магистрати”, каза още той.

 

Стоилов изрази мнение, че избирането на представителите на парламента във ВСС с две трети от гласовете на депутатите ще доведе до постигане на повече допирни точки между политическите групи. „Не трябва да има голямо очакване, че това ще бъде избор на качеството, а не избор на споразумението”, подчерта той.

 

Янаки Стоилов коментира спрените поръчки и заявеното, че ще се намалят цените им. „Как ще се намалят? Като вместо магистрала, строим скоростен път? Ще стане като със зала „Армеец” – намалява се обемът, но тези, които си печелят, продължават да си печелят толкова”, каза още той.

 

По темата за МВР той се позова на отчетеното от министър Бъчварова. „Ако тези успешни темпове се запазят, това означава, че до края на годината трябва да сме приключили с престъпността”, каза още той и попита има ли ден без такива криминални прояви, които активно присъстват в медиите.

 

В навечерието на 3 март Стоилов каза, че винаги на тази дата трябва да казваме от какво сме се освободили – от османското господство. "Днес българите очакват някой да ги поведе да се борят за икономическото си и социално освобождение”, завърши зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов. 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4647 |01.03.2016 Експерти очакват нови 3 млн. мигранти в Европа . 2| 4302 |01.03.2016 "Екзакта": 22% от българите искат нови партии . 4| 4465 |23.02.2016 Я. Стоилов: Моделът на здравеопазването произвежда проблеми, които се задълбочават . 4| 4026 |12.02.2016 Българите все по-негативни към данък „вредни храни“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads