Реклама / Ads
25| 5851 |11.01.2015 НОВИНИ

Стоилов иска да знае повече за Джон Кери

.
Янаки Стоилов Източник: Булфото
Курсът на БСП към по-твърда опозиционна линия трябва да се развива и задълбочава не само като опозиционна линия, а като политика, която е основана върху принципите на равенството и социалната справедливост, т.е. към една ясна социалистическа лява политика.
 
Това каза пред БНР заместник-председателят на Народното събрание Янаки Стоилов. Според него тя включва няколко въпроса, които са важни за нас като продължаване на опитите България да премине към прогресивна политика.

Ние ще модифицираме в подобрен вариант и нашите виждания за облагането на доходите на физическите лица, но прогресивната политика трябва да проникне и в други области - в земеделието по отношение на начина на разпределяне на субсидиите в полза предимно на по-малките и средните производители, в това число и на кооперациите.

Ние отново обръщаме внимание, че през тази година бяха замразени 14 социални плащания, които засягат значителни групи в обществото - майки, деца. Освен това обръщаме внимание върху антимонополната политика, която трябва да наложи по-силно регулиране в тези сектори и заедно с това да защити българските производители и потребители.

Обръщаме внимание върху механичния подход, който прилага правителството по отношение на европейския инвестиционния план. Не може просто изпаднали по едни или други причини проекти да бъдат вкарвани в тази програма, защото тя има по-различна насоченост и второ - България трябва види в европейските механизми възможности за икономически напредък и разпределяне на възможностите сред повече лица.

За мен е странно, че тези проекти не са коментирани с българския бизнес, за да могат те наистина да съдействат за някакъв тласък, обясни той и добави, че БСП ще проведе такива консултации и заедно с представители им в ЕП ще предложат по-добър подход, който има повече шансове да бъде приет на европейско ниво.

Стоилов заяви, че правителството все още не е изпратило информация по отношение на предстоящото посещение на държавния секретар на САЩ Джон Кери у нас. Обикновено винаги след такива посещения България се оказва изправена пред допълнителни ангажименти в редица случаи с поемане и на допълнителни рискове, но нека да не правим предположения. Мисля, че е редно да се кажат поне областите на тези разговори, тъй като смятам, че тази визита ще се впише в някакъв по-широк контекст на процесите, които се развиват в Югоизточна Европа.

Според него миналото правителство е направило прелом в преодоляването на бежанската вълна. България беше напълно неподготвена за нея. Не знам дали вече не се превръща в критерии това, че ако не си се справил със задачите, които са ти възложени, това е най-добрият атестат, за да получиш отново възможност, за да заемаш една или друга длъжност, но в случая важното е, че ние трябва да развием нашия капацитет за посрещането на бежанската вълна. Тя беше силно намалена.

Това мисля, че се дължеше и на устойчивите усилия на правителството и парламента, каза той и добави, че е необходима по-координирана политика и на европейско ниво и между България и Турция: Разбира се с доизграждане на защитното съоръжение, което беше силно оспорвано не само от гледна точка на неговите финансови параметри, но и като един от начините за противодействие.

Това, че ние сме дали документи на много от тези лица като първа страна от ЕС, безпрекословно да бъде превръщано в основание за връщане на тези хора, които се намират в различни европейски страни, защото в същото споразумение е предвидено, че когато страните се намират в крайно затруднение могат да се търсят и други решения, а на тази клауза нашите представители не са се позовавали, за да е ясно, че ние освен като някаква солидарна част в ЕС, имаме и свои възможности.

Стоилов посочи още, че сега е моментът да се постави въпросът, че ако към нас се предявяват допълнително изисквания по отношение на бежанската тематика, е време европейските страни да погледнат на близката перспектива за приемането на България в Шенген: Така че ние трябва да действаме реципрочно в зависимост от това какви са възможностите, които получаваме и от там и степента на задълженията, които можем да изпълняваме.

По отношение на предлаганите от министъра на вътрешните работи промени в законодателството за сигурността, Янаки Стоилов заяви: Парламентарната група не подкрепи предлаганите промени в Закона за МВР, но за мен е по-важно каква е мотивацията и целите. Всички наши структури действат недостатъчно ефективно. Самият факт, че България се оказа напълно изненадана от това, което стана по отношение на обявеното спиране на „Южен поток" показва, че ние нямаме служби, които са в състояние изпреварващо да подготвят българските политици за важни решения. По подобен начин стоят нещата и във вътрешната сигурност, затова тези служби не трябва да бъдат използвани за странични цели, а те да работят за сигурността на гражданите и страната.

Стоилов коментира и атентата срещу сатиричния вестник „Шарли ебдо". Това не е само трагедия за много хора, за техните близки, травма за цялото общество. Ние всички трябва решително не само да се обявим срещу терора. Знам, че ще има лозунги за между религиозната толерантност, за свободата на словото, за това, че обществото не трябва да се подава на страха, но едва ли ще има лозунги срещу империализма, защото тероризмът се превръща не само в посегателство срещу отделни свободи, не само в израз на отчая фанатизъм.

Ние трябва да отречем екстремизма във всичките му форми, но заедно с това да разберем, че е необходимо много по-голямо уважение и зачитане на интересите на различните не само етнически и религиозни общности, но на различните страни. Нуждаем се от свят, които да установи диалог между нациите и цивилизациите, които постепенно да ограничава тези конфликти.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4039 |09.01.2015 Знае се кой е стрелецът от Монруж . 3| 4950 |08.01.2015 Подписката срещу спиране на влакове се разраства . 9| 4005 |08.01.2015 Марин льо Пен иска да се върне смъртното наказание с референдум . 68| 21551 |08.01.2015 Първо във Фрог: Разузнавачи искат съд за военния министър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads