Реклама / Ads
17| 4802 |14.02.2015 НОВИНИ

Стойнев за 100-те дни: Това правителство няма визия накъде да води страната

.
Драгомир Стойнев
„Сегашното правителство не може да се докосне до онова, което постигна кабинетът „Орешарски” само за първите 100 дни“. Това заяви народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Драгомир Стойнев в студиото на ТВ7. „Това правителство няма визия накъде да заведе страната. То работи от година за година, защото трябва да се намери един финансов ресурс да се капитализира неговият елит. Сега методът е магистрали плюс саниране“, допълни той.
 

Стойнев обясни, че няма реформа в правосъдието, а една стратегия, която дори не е трябвало да се гласува от НС, защото са едни добри пожелания. „В здравеопазването до този момент имаме един подход на ПР, който да лекува хората“, коментира депутатът. Той припомни, че благодарение на правителството на Пламен Орешарски са били осигурени 160 млн.лв., които сега влизат. Относно образованието депутатът заяви, че според стратегията на управляващите децата се делят на бедни и богати, а държавата финансира частни училища, които гонят печалба, за разлика от държавните. „Ние сме категорично против“, каза той. „Икономиката ние я оставихме на 2.1% икономически растеж, а сега говорим за 0.8%. Румъния днес излязоха с 2.7%“, каза народният представител. По неговите думи се объркват представите, защото лявото уж харчело, а дясното събирало. „Лявото остави 9 млрд. фискален резерв, а сега имаме огромен растеж на държавния дълг. Нито едно правителство до сега не си е позволявало да подпише с финансови посредници за една програма за 3 години напред. Обикновено се прави година за година. А ако не сме доволни от тях? А и лихва до 10%“, обясни Стойнев. Според него това показва, че българската държава е готова на всичко само, за да намери финансиране. Той е категоричен, че не може и в последния момент, когато няма и в програмата на парламента подобна точка, да се вкара един документ от 170 страници за един такъв огромен дълг. „Има 4 млрд., които висят. За какво ще бъдат те?“, попита социалистът. Той е на мнение, че влизаме в гръцката спирала и това става опасно. „Санирането – не е вярно, че е безплатно, защото Българската банка за развитие ще тегли 1 млрд.лв и всички ние го плащаме и то с лихвата. Това дори не е саниране. То е топлоизолация“, уточни Драгомир Стойнев.


„Хората са прави, защото си плащат сметките. Когато даваш пари, трябва да бъдеш удовлетворен. Не мога да се съглася, че ние плащаме евтин ток и затова няма инвестиции, откакто на ЕРП-тата им се даде прекалено голяма възможност да инвестират и да покажат тези инвестиции, така че да подобрят системата. Това не се случи“, заяви Стойнев. Той обясни, че има механизъм в ДКЕВР, който трябва да инспектира и одобри техните инвестиции. По неговите думи е имало дупка в българското законодателство относно ролята на особения управител – както трябва да изпълнява, когато има процедура по отнемане на лицензите, но тези функции вече са детайлно разписани. „Ако предложенията, направени от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ минат на второ четене, означава, че не може да има никакво извинение“, каза още бившият енергиен министър.

 

Според Драгомир Стойнев българската енергетика има два проблема – договорите с двете американски централи и възобновяемите енергийни източници. „За съжаление ние имаме прекалено много и възобновяеми енергийни източници, които продават енергия на регулирания пазар, а той се стеснява. В ситуация сме, в която НЕК купува енергия и прави микс на 190 лв. и я продава на 125лв.“, обясни депутатът. Според него сред причините са и това, че икономиката не работи, а през 2012г по време на първия кабинет на Борисов, 1000 мегавата – един ядрен реактор, са присъединени към нашата енергийна система. „Сега тези хора имат договори. Не можем изведнъж да ги прекратим. Ние наложихме такса, но Плевнелиев, който лобира за ЕРП-тата, среща се с шефа на ЕВН, отмени тази такса. А именно тя трябваше да подпомогне енергийно бедните семейства“, подчерта той.

 

„Желанието на нашето правителство, когато бях министър, беше да се правят инвестиции. След 15-20 години – толкова горе-долу ще се удължи животът на двата реактора, ние трябва режем „Козлодуй“ на скрап“, коментира Стойнев. По повод договора с "Уестингхаус" за 7-ми блок, Драгомир Стойнев обясни, че всичко е в ръцете на сегашното правителство и ако те не препотвърдят предприетите до този момент действия, всичко приключва.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4576 |14.02.2015 Йотова: Не може да се нарича истерия нормалната реакция на хората срещу войната . 13| 4829 |13.02.2015 Андрей Райчев: Правителството върви по пътя на заемите . 0| 5461 |13.02.2015 Миа Сантова стана майка на момиченце . 10| 4673 |13.02.2015 Миков: Правителството да оттегли искането за нов заем от 16 милиарда лева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads