Реклама / Ads

30| 4726 |14.09.2013

Стойнев дава на прокурор сделки в енергетиката за 400 милиона лева

.
Енергийният министър Драгомир Стойнев е дал на прокурор няколко скандални сделки в енергетиката, извършени от предишното правителство. В понеделник ведомството ще пусне до държавното обвинение още папки, които съдържат данни за далавери за 230 млн. лв. Това съобщи министърът в предаването "Факторът Кошлуков" по TV7.
Плюс този сигнал, който е подаден от шефът на Българския енергиен холдинг г-н Боев, сме подали още 2 сигнала за злоупотреби на стойност 160 млн.лв.

В понеделник ще депозираме нов сигнал за 230 млн. лв. за източване на българската енергетика. Този сигнал е за неправомерно изразходвани средства по договори за студен резерв, което се е случило през 2012 г. Става въпрос за определени предприятия, които произвеждат електроенергия, те са сключили договор, а този договор е бил излишен. Той е сключен с определени производители, но не искам да влизам в детайли, за да не пречим на разследването", категоричен бе Стойнев. По думите му начините за източването на енергетиката са били два - официален и неофициален.

"Официалният е, когато Симеон Дянков събираше 80 % от дружествата и резултата от това е, че те са обезкървени. И вторият начин е чрез договорите, които са сключени със съответни дружества за студен резерв, за транзитна електроенергия и др. Всичко това е било на гърба на НЕК, на гърба на българския данъкоплатец", посочи още Стойнев.Той съобщи, че е разпоредил на своите подчинени при всяко съмнение за нередности и източване на енергетиката да се обръщат към прокуратурата.

На въпрос за проекта АЕЦ "Белене" Стойнев обясни, че е върнал 4 фактури на стойност 5 млн.лв за надзор на проекта, тъй като не може държавата да плаща за нещо, което Народното събрание е взело решение, че се замразява. "Правителството на ГЕРБ, които наричаха проекта Белене гьол е изплатило фактури за надзор на проекта за 13 млн.лв. И това въпреки решението на Народното събрание от 29 март за замразяване на проекта. Прокуратурата се самосезира по казуса след като аз дадох пресконференция през юни и съобщих тези скандални данни", подчерта Стойнев.

Енергийният министър изказа учудването си от факта, че две от ЕРП-тата не издават фактури. Това са Енерго-про и EVN. "За мен това е изцяло неразбираемо. Можеш да получиш фактура ако преди това си я заявил. Трябва да си платите и едва тогава ти излиза един дълъг лист. Според мен всички ЕРП-та трябва да бъда задължени да издават фактури", категоричен бе Драгомир Стойнев.

Той подчерта, че по въпроса с концесиите е заварил "тотално безвремие и никакво желание на държавата да събира концесионните си задължения". "Откакто аз съм министър сме събрали 30 млн. лв.  Две концесии са спрени с решение на МС, за 14 концесии МС трябва да вземе решение да бъдат спрени. Трябва да помислим за увеличение на концесионните възнаграждания", обясни още Стойнев.По думите му досега не са събирани или са събирани много ниски концесионни възнаграждения. Енергийният министър подчерта, че ще започне преговори с "Дънди прешъс", които копаят златото у нас, за увеличение на концесионните възнаграждения. "Смятам, че ще постигнем съгласие за увеличение на концесионните възнаграждения. Тези пари са необходими на държавата. Природните богатства принадлежат на българския народ", заключи още Стойнев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Продават нова дрога в София, гарантирала 3 дни халюцинации 1| 7002 |13.09.2013 . Дават на прокурор Дянков, Трайков и фирма на Прокопиев 57| 6091 |12.09.2013 . Купувачите, а не продавачите ще събират ДДС за зърното 1| 5273 |11.09.2013 . Прокурори погват шефа на "Титан" заради дъщерята на Фатик 2| 6008 |10.09.2013

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ