Реклама / Ads
33| 5444 |28.03.2014 НОВИНИ

Д.Стойнев: Енергийната и социалната политика на Европа е провал

.
Източник: Булфото
Не е тайна за никого, че всеки един европейски гражданин желае нов импулс, нова енергия на Европа. Това, което се случва в момента в Европа, не е нормално. Това заяви министър Драгомир Стойнев по време на кръглата маса "Социалната алтернатива за Европа”.
 

"Нормално е хората да искат промяна, защото европейската индустриална политика е провал. Енергийната европейска политика също е пълен провал, социалната политика на Европа е пълен провал и това се случва след приблизително два мандата на дясна европейска комисия. Тоест отговорът ни е даден и трябва да вземем решение за промяна на тази комисия, на Европейския парламент, за да може да имаме действително една Европа, която да се бори с проблемите, които са създадени от десницата. Всички знаем, че делокализацията е основен проблем на Европа. Знаете в момента се предлагат новите цели за 2030 година, екологични цели, които по никакъв начин не отговарят на целите на европейската индустрия. Да, всички знаем, че трябва да се намалят емисиите, но в крайна сметка Европа е сама. САЩ не подкрепя тази политика, Китай не подкрепя тази политика”, каза още Стойнев.

"Това, което например Франция изхвърля като емисии за една година се равнява на 18 дни за Китай. Как да бъдем конкурентноспособни? Как да мотивираме европейските производители да останат в Европа и да работят при положение, че се взимат решения на високо ниво само и само да се ограничават тези решения, защото ако един производител отиде в друга държава, която не е член на ЕС, но е в Европа, изгражда своето индустриално производство, защото няма никакви ограничения и какъв е ефекта за Европа, загуба на работни места и в същото време в пъти повече се замърсява околната среда”, обясни той. Ние трябва да имаме преглед на тези цели, защото ние все още нямаме глобален договор. Тоест кога Европа си постави икономическите цели за следващите години, та вече търсим мерки за намаляване на икономическият растеж. Тоест това необмисляне, тази хаотична политика, именно води до резултати, които по никакъв начин не могат да бъдат подкрепени от европейските социалисти. Ами енергетиката? Борихме се 8 години за една поставена цел и сега Европейската комисия казва, насърчаваме всички държави-членки да преразгледат политиката си за възобновяемите енергийни източници. Ако това не е провал, то тогава какво е? Само че проблемът е на местно ниво, защото този опит, който именно ние в България правим, да развиваме енергийната система, големите виновници от ГЕРБ, на които в момента оправяме техния проблем, който 2012 година те създадоха, който ние в момента имаме - едни обтегнати отношения с конкретни играчи на българския пазар. А сега ГЕРБ ни дават акъл какво да правим”, обясни министър Стойнев.

"Извинявайте, но това е меко казано нахалство, защото същите тези хора си затваряха очите и в продължение на три месеца допуснаха мощности равни на един ядрен блок от българската енергийна система, без да се интересуват кой ще плати тази цена, как ще бъде изграден моделът – единствено водени от корпоративни интереси. Всичко това се стовари върху българските граждани, а сега те дават акъл. Същото е и по отношение на социалната политика. Нека да не забравяме, че този бум на безработицата беше именно по тяхното управление. Не казвам,че се правят чудеса но стилът, който се въведе дава резултат. 500 милиарда евро похарчи Европа за спасяване на банките. Да, важно е, чудесно е – така трябва да бъде, все пак трябва да имаме стабилна банкова система, но в същото време трябваше да има конкретни инвестиции в сферата на индустрията. Колко охарчи Европа за индустрията – 0 евро, а в същото време искаме да имаме работни места - няма как да стане. Искаме да се развива индустрията, но това как да стане като самият ти налагаш политики, които я ограничават. Ето защо работим за въвеждането на главната система, да имаме квалифицирани кадри и самият бизнес да ги обучава и обработва и след това да ги поема. Считам, че Европа има нужда от този импулс, от тази нова визия, от новите приоритети и считам, че тази промяна трябва да бъде на тези избори с една нова лява Европа насочена към индустрията, работните места, образованието и най-вече към новите технологии", добави министър Стойнев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 5940 |23.02.2014 Петко Бочаров: Енергийната ни зависимост е в основата на проблемите ни . 12| 6158 |29.01.2014 Яне Янев: Енергийната мафия ми е завела 11 дела . 19| 5285 |17.01.2014 Др. Стойнев "нагази" президента, дебалансирал енергийната система . 53| 6445 |13.11.2013 Красимир Янков: Уличният натиск върху правителството е опит да блокира социалната му програма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads