Реклама / Ads
1| 3720 |25.10.2016 НОВИНИ

Стойнев: ГЕРБ да отговарят за вината си за превръщането ни в енергийно зависима държава

.
Драгомир Стойнев
Провалът с „Белене“ и всички последствия са резултат от управленската немощ на ГЕРБ. Те се провалиха в управлението на стратегически енергийни проекти и водят България към енергийна зависимост. Това заяви бившият енергиен министър Драгомир Стойнев.
 

Сега цитират фактури, договори, протоколи, стигнаха и до деловодителките, за да хвърлят политическата си вина върху друг. Аз също мога да цитирам протоколи на БЕХ от началото на 2013 г., в които се разрешават плащания, макар и предоговорени. С документи обаче се занимават съответните органи, да ги оставим да си свършат работата.

 

Работата на министрите е друга – да осъществяват контрол и да правят политика. Аз встъпих в длъжност като министър на 29 май 2013 г. През юни 2013 г., уволних целият Съвет на директорите на БЕХ, след като разбрах, че процесът с прекратяване на отношенията с компанията-изпълнител е напълно забатачен. Тогава спряха и плащанията. Спазих правилата и се съобразих като министър с едно решение на МС и на НС, срещу което бях гласувал като депутат от БСП. Те дори и това не можаха да направят – да си изпълнят административно и юридически, политическото решение за спиране на „Белене“.

 

Права е министър Петкова, няма как един министър да стои на вратата на НЕК и да дебне фактури, но един министър може да контролира БЕХ. Аз направих точно това – спрях процесът и го обявих публично на пресконференция, след която се самосезира и прокуратурата.

 

С „Белене“ създадоха поредица от кризи – влизане в арбитраж и загубата му, административно блато с прекратяването на проекта, което сега е обект на разследване. Адвокатите от Уайт енд Кейс съветвали да не се прекратяват договори. А защо стигнахме въобще до Уайт енд Кейс? Заради спирането на проекта.

 

Загубите на обществени пари заради арбитража и заради процедурни грешки са факт. Още по-страшни ще са бъдещите загуби за страната, ако продължи това управление без характер, което загроби 3 стратегически енергийни проекта.    

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4618 |24.10.2016 Калоян Паргов: Празното квадратче в бюлетината ще е присъдата на ГЕРБ . 2| 3660 |19.10.2016 БСП обедини парламентарните групи в НС срещу ГЕРБ . 3| 4298 |18.10.2016 ИМП: БСП затворени партийно; ГЕРБ тича след събитията; 3-ма други с потенциал . 2| 3901 |17.10.2016 ГЕРБ, РБ и патриотите : Продължаваме полезната за България дейност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads