Реклама / Ads
11| 5323 |27.11.2013 НОВИНИ

Стойнев: Конкурс за 7 реактор на "Козлодуй" трябва да има

.
Драгомир Стойнев, министър на на икономиката и енергетиката Източник: Булфото
Не съм отишъл в САЩ, за да получа адмирации. Беше ми предоставен мандат от правителството, за да се запозная с реактора. Заминахме с експерти, за да проучим технологията. Изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй” Иван Генов е безспорно най-големия експерт в областта и той беше с нас.
 

Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев пред бТВ. Г-н Генов ни увери, че това е най-безопасната технология, която е измислена до този момент. Оттук нататък Министерски съвет трябва да реши дали ще даде разрешение на БЕХ за преговори с „Уестингхаус”.

Ние имаме 6-8 месеца да изградим финансовия модел, да видим как се осъществи този проект. След това, ако сме доволни от резултата, можем да пристъпим към реални действия. За този реактор трябва да се намерят и пари. Има финансиране, предложено от американската „Ексимбанк” според което ще поемат приблизително 70% от стойността на реактора.

Конкурс за изпълнител трябва да има, категоричен беше Стойнев.

Относно реактора е голямото разделяне на мненията на специалистите, защото става въпрос за технология, а тя е само една. Тя е избрана на база степента на безопасност. Стойнев даде пример, че ако този реактор е бил на АЕЦ „Фукушима” е нямало да се стигне до толкова голямо бедствие.

Ако се избере конкурс, това означава, че ще се проведе между различните технологии. Аз не мога да коментирам цената, но ще бъде значително по-евтина от това, което се строи в момента в Китай и в САЩ”, допълни министър Стойнев.

До този момент няма измислена по-евтина електроенергия от ядрената. Темата „Белене” не желая да коментирам, заяви енергийният министър. Това е друг казус, отказа да коментира Стойнев дали Русия ще ни търси сметка, че все пак имаме желание да развиваме ядрени мощности, но отказваме проекта „Белене”.


Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 49| 7286 |26.11.2013 Д. Стойнев: България тръгна по пътя на икономически растеж . 39| 4815 |23.11.2013 2016 г. започва изграждането на седми реактор . 59| 5341 |22.11.2013 Стойнев: България и САЩ тръгват по нов път . 25| 4764 |13.11.2013 Министър Стойнев: ГЕРБ има полза от стачката на КНСБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads