Реклама / Ads

64| 5732 |09.06.2014 НОВИНИ

Стойнев: ЕС преговаря с Русия не дали, а как да реализира "Южен поток"

.
„Южен поток” изглежда по-скоро необратим като европейски проект. Въпросът е не дали, а как точно да бъде реализиран. Това се посочва в позицията на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, във връзка със спирането на проекта „Южен поток” докато процедурата не се синхронизира с Европейската комисия.

Ето я цялата позиция на Драгомир Стойнев:

За една година изпълних своята задача и придвижих проекта „Южен поток” на ново ниво. Вече никой не поставя под въпрос реализацията на проекта „Южен поток” и необходимостта от проекта Южен поток. В рамките на ЕС благодарение на усилията ми има консолидирана позиция „за” проекта на министрите на енергетиката, през които минава трасето – Унгария, Австрия, Хърватска, Словения, Италия. Ние ще я препотвърдим по време на Съвета по енергетика в Люксембург в края на седмицата. Комисарят Йотингер чрез тази обща позиция бе ангажиран да преговаря с руската страна не дали, а как да се реализира проекта. Това беше ефективният ход - обща позиция „за” „Южен поток” и отстояването му чрез ЕК. Само отделни усилия на страните не биха били достатъчни. Доколкото има информация в Китай, представителите на САЩ, казват „по-малко руско участие в проекта” и виждат проблем единствено в контекста на изпълнителя. В същото време в България общественото мнение е категорично за проекта – 64% от българите го одобряват.

Ако гледаме на ситуацията стратегически и без емоции – проектът „Южен поток” изглежда по-скоро необратим, което е важното и за Европа, и за България. В момента споровете са концентрирани върху това как точно да бъде реализиран този европейски проект. Убеден съм, че те ще намерят своето решение, включително и в широк политически контекст.

Това се отнася и за българската част на трасето, където въпросите са по-скоро юридически. По тях се работи. Европейски експерти ще бъдат в София по темата за законодателните промени за морската част в края на седмицата. Вече са готови и първоначалните правни аргументи на българската страна в отговор на писмото на ЕК относно провеждането на търга, Междуправителственото споразумение и статута на компанията „Южен поток”.

Не виждам разминаване с изразеното от премиера – ние наистина много активно работим за затваряне на откритите въпроси с ЕК, т.е. не сме се отказали от реализацията на проекта. Когато пристигна в България ще имаме подробен разговор, в който да се информираме по темата, особено с оглед на предстоящия Съвет по енергетика в Брюксел”.

Аз бях първият, който поиска консенсус между политическите сили по темата „енергетика” и стратегическите проекти, по които работим, за да има устойчивост и в следващи управления. Въпросът е до колко те са готови безпристрастно и без партийни амбиции да водят този диалог.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 23| 4682 |08.06.2014 Русия мълчи за „Южен поток” . 40| 4495 |03.06.2014 Стойнев: Катастрофата в енергетиката е от кабинета "Борисов" . 31| 4612 |02.06.2014 Стойнев: България активно участва в диалога ЕС-Русия за "Южен поток" . 47| 5142 |01.06.2014 Йотингер: Южен поток няма да напредне, ако Русия не се промени към Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ