Реклама / Ads
13| 4728 |19.08.2015 НОВИНИ

Стойнев: Само България е готова за "Южен поток”

.
Драгомир Стойнев
„България може да започне изграждането на Южен поток буквално от утре. Никоя друга държава в региона по трасето от Русия към Централна Европа няма такава техническа и организационна готовност да стартира строителството веднага. Другият голям плюс на България е, че има договорена рамка за финансиране и е въпрос само на процедура тя да влезе в сила при това без никаква тежест върху бюджета”. Това заяви зам.-председателят на БСП и бивш министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Според него, руският газ ще премине през България, независимо как ще се казва проектът.
 

„Руският газ е европейски интерес и диалогът между ЕК и Русия не е спирал. Доморасли политици и енергетици злоупотребиха с темата, но не поради наивност, а заради субективни цели. С всички сериозни фактори от основните политически сили, с които съм водил разговори и сега, и като министър, обаче сме били съгласни, че темата не е затворена и трябва да работим”, каза още Стойнев. Според него, сме узрели за политически съгласие и големите проекти не бива да ни разделят на фили и фоби, защото можем да бъдем единствено българофили.

 

Стойнев подчерта, че дори от гледна точка на т.нар. Наказателна процедура няма притеснения, защото сме отговорили на въпросите на ЕК и сме защитили юридически действията на три български правителства по проекта. „ЕК имаше въпроси около това как е създадена проектната компания и по какви правила са провеждани търговете от нея”, допълни той. По неговите думи България е станала движеща сила на коалицията в ЕК „за” „Южен поток” и затова и сме получавали въпроси. „Отговорили сме перфектно и единственото нещо, което сме ограничили, е провеждане на нови търгове, докато сме в диалог с комисията, което е само част от дейностите по проекта. В моя мандат и от името на Министерството няма официален документ към руската страна, с който да  информираме, че спираме проекта. Вярвам, че и министрите след мен са проявили здрав разум”, коментира бившият енергиен министър.

 

Той е на мнение, че за България директното преминаване на руския газ гарантира сигурността на доставките. „Ако планът бе следван, първата газ по проекта трябваше да дойде през 2018 г. Такъв беше преди две години и още трябва да е големият ни план – сигурност на доставките, стратегическо енергийно позициониране в Европа, диверсификация на маршрутите чрез „Южен поток” и диверсификация на маршрутите и доставките чрез ТАП.  Част от този план е и икономиката”, припомни Стойнев.

 

Според него, реализирането на руския газ през българското трасе ще е от полза за икономиката и големите индустриални мощности, за които газта е ключов ресурс. „Южен поток” освен всичко друго е мислен и като голям инвестиционен проект, което означава заетост, доходи, нов бизнес, приходи за бюджета. 11 области и 37 общини – пътят на трасето е и път на ползите за една голяма част от България, предимно икономически западащи региони”, поясни той.

 

Стойнев подчерта, че по предварителни анализи, изграждането му ще отвори близо 5 000 работни места. „Строителни компании, транспортни фирми, производители, доставчици, търговци, компании в сферата на услугите ще получат поръчки и ресурс за развитие”, заключи Стойнев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 56| 10049 |17.08.2015 Путин сензационно: Ще развиваме отношения с България във всички направления . 1| 4655 |16.08.2015 Изчезналият самолет с 54-те пътници се е разбил . 0| 4518 |16.08.2015 Половин България застрашена от пожари . 0| 6218 |15.08.2015 Злато за България на Европейското по бокс

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads