Реклама / Ads
21| 4631 |27.08.2014 НОВИНИ

Д. Стойнев: Търсят се пари, за да се плаща на близки до ГЕРБ

.
Драгомир Стойнев
Питам защо Министерството на икономиката и енергетиката прие като сигурно увеличението на цените на тока – независимо дали плавно или не? В същото време министърът твърди, че анализът му не е готов. Това е написал във фейсбук бившият енергиен министър Драгомир Стойнев.
 

Той продължава по нататък:

 

 Но пък е готов с искания за оставки в ДКЕВР, която трябва да е послушна. Причината за това е само една – търсят се пари, с които да се правят плащания на близки до ГЕРБ инвеститори в енергетиката. Може да потърсите тези инвеститори основно във ВЕИ сектора. През 2012 г. ГЕРБ присъединиха над 1000 МВт - един ядрен блок ВЕИ-та към системата и задължиха НЕК да им плаща по тройни цени. Така НЕК започна да се дави в дългове.

Опасението ми е, че с цената на тока ще се спекулира предизборно, както вече се спекулира с дълговете на НЕК.

Аз заварих НЕК с близо 450 милиона лева финансов дефицит заради приоритетното изкупуване на енергия от възобновяеми източници и от високоефективно комбинирано производство и 340 милиона лева допълнителни разходи от закупена, но нереализирана разполагаемост от ТЕЦ-овете с дългосрочни договори. 200 милиона лева надолу за НЕК пък бе финансовото отражение на блокирания износ на електроенергия. В същото време, за да работят ВЕИ-тата, АЕЦ Козлодуй и държавната ТЕЦ бяха ограничавани.

Всички тези дупки, от които изтичаха обществени пари, бяха запушени от нашето управление. Сега отново се опитват да ги отворят вместо релани действия – предоговоряне на дългосрочните договори и реформа при ВЕИ-тата.

Това, което се случва в момента е имитация на реформа, зад която стоят корпоративни интереси. ВЕИ-та срещу ядрената енергетика, ВЕИ-та срещу ТЕЦ-ове и миньори. Следващият ударен ще е целият български бизнес.

Затова се създава и Енергиен борд, за който Министерски съвет ще гласува днес – той е един удобен обществен и демократичен в кавички параван, който ще гласува правилните предложения. А държавата чрез тях ще взема решения, в резултат на които големи финансови потоци ще бъдат пренасочвани от българските домакинства към правилните сектори и фирми. И ако ни е толкова нужен поредния консултативен съвет – питам защо в него не са представени най-засегнатите – гражданите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 9976 |26.08.2014 Само във Фрог: Търсят пионка за шеф на военното разузнаване заради досиетата . 7| 4921 |24.08.2014 Търсят се още 1900 даскали за първия звънец . 14| 4845 |21.08.2014 Стойнев: Правителството е троянският кон на ГЕРБ . 31| 4814 |15.08.2014 Стойнев: Аз върнах България на енергийната карта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads