Реклама / Ads
16| 5694 |16.12.2013 НОВИНИ

Стойнев зове Плевнелиев да не сезира КС за "данък слънце"

.
Енергийният министър Драгомир Стойнев призова президентът Росен Плевнелиев да не сезира Конституционния съд за въведената такса от 20% за производителите на ток от вятър и слънце.
 

"Това по никакъв начин няма да навреди на правителството, ще навреди на българския народ и на тези, които очакваха тази мярка, която може би трябваше да се предприеме по-рано. Просто имаше едно управление, което го беше страх", заяви Стойнев пред журналисти в Ловеч.

По думите му таксата няма да доведе до фалит собствениците на вятърните паркове.

"През 2012 г. приблизително един ядрен реактор влезе в системата на енергетиката именно от възобновяеми енергийни източници и когато стъпих в длъжност ядрените мощности не работеха, за миньорите нямаше работа“, каза още Стойнев.

Министърът заяви, че не е против енергията от ВЕИ и тя трябва да се развива, но „отидохме от едната крайност в другата".

По думите му вече сме преизпълнили своя план до 2020 г. относно електроенергията от възобновяеми енергийни източници. Затова тази такса "няма да попречи на тези производители, напротив ще доведе до намаляване на корпоративния им данък".

Министърът на икономиката и енергетиката каза още, че няма сила, която да го спре да се бори за проекта "Южен поток", защото той ще създаде хиляди работни места. Стойнев заяви, че проектът ще гарантира сигурност на доставките на природен газ за България, но ще мине и през най-бедния регион на Европа.

"Трябва да минем към устойчиво регионално развитие на страната, тъй като не е нормално по-голяма част от инвестициите в България да са съсредоточени в София. Затова имаме конкретен инвестиционен фонд, който е приблизително 500 милиона лева за следващата година", допълни Драгомир Стойнев.

Той уточни, че парите ще бъдат в полза на общините и на местните предприемачи, за да има балансирано регионално развитие в България.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 7373 |15.12.2013 Емил Георгиев: Плевнелиев спря проверки на ДАНС срещу "Каолин" на Прокопиев . 35| 5626 |14.12.2013 Плевнелиев: Нищо не се е променило от февруари досега . 9| 5014 |14.12.2013 Плевнелиев открива паметни плочи на загиналите в Камбоджа и Ирак . 4| 4873 |12.12.2013 Стойнев: ЕК ще преговаря с Русия за "Южен поток"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads