Реклама / Ads
2| 27746 |18.07.2019 НАРОДЕН ГЛАС

Столична община прилага двоен аршин по отношение на небостъргачите

.
Столичният кмет Йорданка Фандъкова и главният архитект Здравко Здравков често повтарят, че са непредубедени по отношение на строителството в София. Всичко правели по закон и в името на гражданите. Фактите обаче сочат друго. Шумотевицата около строителството на небостъргача „Златен век“ позатихнаха. Но скандалното поведение на общината продължава. Множество документи, с които Фрог Нюз разполага, показват, че екипът на кмета мери с двоен аршин в различните случаи.
 

Припомняме ви, че строителството на „Златен век“ бе спряно с мотива, че е изтекло разрешителното им за строеж. Във връзка с този казус гръмна огромен медиен скандал. Очаква се до дни съдът да каже последната си дума дали строителството на небостъргача да продължи или завинаги да "замръзне". Общественото мнение се раздели, защото така и не стана ясно какви точно са греховете на строителите и защо мнението на общината и различни експерти се променяше с часове. Любопитното е, че в момента се извършват градежи на сгради и инфраструктурни проекти, които също са със изтекло разрешително, но за тях никой не споменава. Не малка част от тях са в София, което поставя на дневен ред какво прави администрацията на столичния кмет Йорданка Фандъкова, за да е майка за едни и мащеха за други. В смисъл – защо „Златен век“ е спрян заради изтекло разрешително, а други сгради продължават да се строят!?






Ето и конкретен пример

Той е свързан с издигането на 113-метровата сграда „Ай Тауър“ в историческия център на София на „Солни пазар“. Ако съпоставим документите на „Златен век“ и „Ай Тауър“ ще видим, че те са 100%  съотносими едни към други. Само че едната сграда чака съдебно дело и строежът е спрян, а другата продължава да се строи. Въпросът е принципен. Защото разрешителното за строеж на "Ай Тауър" е от  28.09.2012 г., т.е. би трябвало вече да е изтекло.

 

Според Закона за устройство на територията (ЗУТ) разрешителните за строеж важат за 5 години, след което могат да бъдат продължени за още толкова в рамките на 14 дни, след изтичането на този срок. Това стана възможно с поправка в закона, направена през 2017 г. Именно тази поправка беше в центъра на медийния скандал около Цветан Цветанов от ГЕРБ.

 

 Но да се върнем отново към индентичната на „Златен век“ сграда „Ай Тауър“. От документи става ясна, че допълнение за изменение на проекта от 07.03.2017 г. и 08.02.2019 г. са подписани от гл. архитект на София, което значи със знанието на г-жа Фандъкова и всички останали институции. Това изменение и допълнение от дати 07.03.2017 г. и 08.02.2019 г. се отнася за разрешително за строеж от 2012 г., което би трябвало да е изтекло по логиката на техните разсъждения. Датата на последното изменение – 08.02.2019 г. е дори много след изтичането на едногодишен гратисен период за удължаване на разрешителни за строеж, какъвто срок напоследък главният архитект споменава в свои изказвания.


.





Проектът явно е забавен по причини, сходни с десетки други проекти в страната. Но, факт е по издадените изменения и допълнения, че разрешително за строеж не е удължавано. На документите е посочена датата на последното разрешение за строеж, което е единствено и първо.

 

Всичко това поставя на дневен ред няколко важни въпроса:
- Защо  министър, кмет, шефове на институции, главен архитект се втурнаха да обясняват, че поправката няма ретроактивност действие?
- Защо не извадиха списъците със сгради, които се строят и заради които е направена тази поправка?
- Защо решиха, че договарянето с протестиращи, политически подкрепени организации е по-важно, отколкото реалността?
- Защо не даваха адекватни отговори на журналистите, които се мъчат да научат нещо повече по този казус?

 

Очаквайте продължение по темата във Фрог.

 

Екип Фрог Нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6041 |10.05.2019 Търговци от ”Графа” съдят Столична община за 387 059, 75 лева . 5| 8705 |29.03.2018 Само във Фрог: Община Пловдив си купува лимузина за близо 130 бона . 0| 7895 |05.10.2016 Само във Фрог: Общинарите от ”Лозенец” гузно се крият за престъплението с градинка . 0| 5171 |19.08.2016 Общинарите в София заседават извънредно за кмет на „Младост”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads