Реклама / Ads
4| 4786 |23.07.2008 НОВИНИ

Столична община с пожарникарски мерки за поредната криза с боклука

.
Няколко допълнителни фирми спешно ще се заемат с извозването на натрупалия се боклук в центъра на София. Концесионерът „Новера" има недостиг на работници и не може да овладее положението, обявиха от Столична община.
 

На извънредна пресконференция шефката на инспектората Веска Георгиева и зам.-кметът по екологията Мария Бояджийска съобщиха, че Столична община е предприела спешни действия за разрешаване на създалото се кризисно положение със сметосъбирането в четири централни софийски района - „Оборище", „Възраждане", „Средец" и „Триадица". Проблемът ще бъде отстранен до края на утрешния ден, защото количеството на натрупаните отпадъци е голямо, обещаха те.

Георгиева каза още, че от събота до днес са проведени няколко срещи с ръководството на „Новера", което многократно ги е уверило, че възникналият проблем ще бъде отстранен. Тази сутрин обаче концесионерът е признал, че няма да може да се овладее „аварийното положение".

  mn_bokluci.jpg

Общината се е обърнала към няколко специализирани фирми, за да помогнат за справяне със ситуацията. Две от тях са „Екобулпак" и „Екоресурс". С другите все още се водят преговори. Около 7-8 фирми са били поканени от Столична община за разговори, но тези са откликнали на „зова за помощ". Не стана ясно обаче на каква цена новите фирми ще извозват боклука.

Веска Георгиева съобщи още, че към настоящия момент се очертава да бъдат наложени около 50 000 лв. глоба на концесионера за неизвършена дейност на територията на Столична община. На този етап ставало дума само за санкции за невдигнати боклукчийски контейнери, а след това ще се калкулират и  неустойките от пропуснатите ползи на общината, обясни тя. Според директорката на инспектората „Новера" изпитва само временно затруднение, полагат се всички усилия то да бъде преодоляно и в бъдеще фирмата щяла да продължи да събира и извозва столичната смет. За това общината получила устна гаранция. На забележката, че в момента Столична община  има пълно основание да прекрати концесионния договор с „Новера", беше отговорено уклончиво, че това ще бъде предмет на обсъждане и се обмислят всички възможности.

Бояджийска и Георгиева отказаха да коментират защо точно сега такава голяма бройка работници са напуснали фирмата, за да работят в строителството, нито дадоха информация колко души точно са напуснали. „Нямаме отговор на този въпрос - какво точно се е случило. Факт е, че работниците ги няма", измъкна се зам.-кметицата.

По време на пресконференцията присъстваха и представители на фирма „Новера", които обаче стояха в дъното на залата и не взеха отношение по темата за поредната криза с боклука на столицата. И въпреки неколкократните подканяния да отговорят на журналистическите въпроси, те героично останаха безмълвни до край.

 

mn_bokluci1.jpg
снимки Вяра Йовева
Диана Антониева
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4676 |09.07.2008 Министър В. Цветанов: ЕС настоява за екшън план и системни мерки . 4| 5960 |28.06.2008 По три мерки ни спрели пари по САПАРД . 7| 9972 |22.06.2008 БСП с най-много общинари в Казанлък, ГЕРБ – на трето място . 3| 4801 |20.06.2008 Пловдивски общинар с оставка в джоба заради интриги в ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads