Реклама / Ads
3| 6019 |22.11.2011 НОВИНИ

Столична община се захваща с казуса “Общинска банка”

.
Да бъде създадена временна общинска комисия, която да се занимава с казуса Общинска банка. В нея да влязат петима общински съветници - по един от всяка политическа група.
 

 

Предложението е на Атанас Атанасов - общински съветник от ДСБ. То предстои да бъде одобрено от Столичния общински съвет в четвъртък.

 

Временната комисия ще трябва да изясни обстоятелствата, довели до промяна на устава на Общинска банка, при които вземането на решенията става с гласовете на 75%, а не с 51% или 67% от капитала. Решението е взето през 1997 г., като по-късно заради него Столична община загуби контрола върху банката. След тайната й приватизация през 2004 г. миноритарните акционери – фирми, свързани с осъдения за укриване на данъци Христо Ковачки контролираха банката.

 

Едва миналата седмица Столична община успя да промени отново устава решенията да се взимат с обикновено мнозинство, а не квалифицирано от представения капитал. Това стана с помощта на БНБ, която лиши от право на глас за половин година фирмите на Ковачки.

 

В срок от два месеца общинската комисия трябва да установи обстоятелствата довели до загубата на контрол на общината върху банката и да предложи действия за защита на общинските интереси в кредитната институция, иска още Атанасов.

 

Междувременно новият надзорен съвет на Общинска банка, от който бяха освободени представителите на Ковачки, реши да отстрани и хората му в управителния съвет на банката.

 

От 5-членния управителен съвет са сменени трима – Александър Личев, Виолета Илиева и Николай Колев. На тяхно място са предложени бившият изпълнителен директор на държавната Банка за развитие Сашо Чакалски, бившият изпълнителен директор на "Пощенска банка" Борислав Моянов и Иванка Попова, директор на клон на ОББ. Предложението за тях е внесено за одобрение в БНБ, съобщиха от Столична община.

 

От стария управителен съвет остават Васил Тренев и Георги Беловски.

 

До вписването на промените в търговския регистър на работа все още е старият управителен съвет.  

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4775 |22.10.2011 Закопчаха кандидат-общинар от РЗС . 4| 5633 |20.10.2011 Полицаи нехаят за кражба в общината на Тетевен . 14| 5260 |25.09.2011 Кадиев: Столична община е блато . 45| 5839 |13.09.2011 Прокуратурата ще проверява Плевнелиев за подкуп, искан му от общинари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads