Реклама / Ads
0| 3790 |19.11.2019 НОВИНИ

Столтенберг: ЕС не може да замести НАТО

.
Йенс Столтенберг Източник: БГНЕС
Европейската сигурност зависи от евроатлантическото единство, ЕС не може да замести НАТО.
 

Това заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг на пресконференция преди утрешната среща на външните министри от алианса, съобщава БТА.


Той съобщи, че следващата седмица ще посети Париж, за да разговаря с президента на Франция Еманюел Макрон, който преди дни заяви, че НАТО е "в мозъчна смърт".

 

Столтенберг посочи, че в НАТО не за пръв път има различия, но силата на организацията е в това, че различията винаги са били преодолявани с обсъждане.
Стореното в последните години показва силата на алианса, коментира Столтенберг. При 29 съюзници винаги ще има различия - политически, културни, поясни той.
По неговите думи днес се наблюдават различия в оценката за събитията в Сирия. Според него съюзниците са единодушни, че Турция има основателни притеснения за своята сигурност.


Столтенберг заяви, че Китай инвестира силно във въоръжение от най-ново поколение и това се отразява на сигурността на страните от НАТО. Ядрените способности на НАТО са най-голямата сила за сдържане, посочи той. Генералният секретар допълни, че ядрените сили на САЩ, включително разположеното в Европа въоръжение, са най-голямата гаранция за европейската сигурност.


Няма противоречие между европейското и трансатлантическото единство. Едното не е за сметка на другото, коментира Столтенберг.


Той приветства връщането на задържаните от Русия украински кораби. Генералният секретар изрази надежда това да доведе до напредък по изпълнението на споразуменията от Минск и до постигането на политическо решение за Украйна.
Столтенберг съобщи, че външните министри от НАТО утре ще обсъдят отношенията с Русия и Китай, енергийната сигурност, въпросите за оръжейния контрол. Разговорите ще обхванат също обявяването на космоса за част от оперативното поле на алианса. Генералният секретар поясни, че НАТО няма да въоръжава космоса, но следва да е в готовност да защити разположените в орбита технически средства, които осигуряват нормалното всекидневие.


Космосът е все по-важен за военните дейности, допълни той. Столтенберг отказа да каже при какви обстоятелства в космоса НАТО може да пристъпи към задействането на чл. 5 от Вашингтонския договор за съвместна защита.


По повод окончателното ратифициране на протокола за присъединяването на Северна Македония към алианса той съобщи, че остава още много малко. По неговите думи процесът няма да завърши в следващите дни, но изрази очакването Северна Македония да се присъедини към НАТО в първите месеци на следващата година.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4478 |19.11.2019 Съдия за избора на Гешев: Радев може да поиска тълкуване от Конституционния съд . 2| 3851 |18.11.2019 МВР още не може хване кой открадна бастуна на Пенчо Славейков . 1| 4506 |14.11.2019 Екатерина Баксанова: Гешев слага знак за равенство между публичност и прозрачност. Това не може да се направи . 7| 6915 |14.11.2019 Сензационно: Може да връщаме милиони от магистрала ”Струма”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads