Реклама / Ads
0| 3856 |11.07.2018 НОВИНИ

Столтенберг: Няма природен закон, според който НАТО да съществува вечно

.
Йенс Столтенберг
Важно е да се разбере, че няма природен закон, според който НАТО да съществува вечно. Това заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг преди началото на двудневната среща на държавните и правителствените ръководители на страните от военнополитическия съюз.
 

Трябва да запазим пакта и да го осъвременяваме. Опитвам се да огранича възможно най-много отрицателното отражение от разногласията в НАТО. Досега те не са се отразили чак толкова, не знам как ще бъде занапред, добави той. Ако говоря за всички възможности пред НАТО, ще подкопая съюза. Основната ми задача е 29-те държави от алианса да останат заедно, затова търся обща почва. По основния въпрос сме единодушни - разходите за отбрана не са справедливо поделени, посочи Столтенберг.

 

По повод днешната си закуска с президента на САЩ, на която Доналд Тръмп порица Германия за зависимостта й от вноса на руски газ и заради ниските отбранителни разходи, Столтенберг отбеляза, че Тръмп е прям. САЩ платиха за закуската - хубав портокалов сок, пресни препечени филийки, уточни той.

 

Две световни войни и Студената война доказаха, че заедно сме по-силни. Това е добре за всички, особено за САЩ, защото им позволява да бъдат световна сила - така те могат да присъстват в Азия и Африка. Европа е тази, която се притече в помощ на САЩ (след 11 септември 2001 г.). Няма друга сила и държава с толкова съюзници в света, както САЩ. Заедно сме половината от световната военна и търговска сила, отбеляза Столтенберг на фона на вчерашното изказване на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, че САЩ трябва да ценят съюзниците си, защото не са им много.

 

Не виждаме непосредствена заплаха от Русия към който и да било от съюзниците в НАТО. Моят подход към Москва е изграден от опита ми от 90-те години насам в качеството ми на министър. Дори през Студената война Норвегия имаше отношения с Москва. Има нужда да бъдем силни и твърди, като влагаме в сигурността - тогава можем да водим политически разговор с Русия. Възможно е да се постигне подобряване на отношенията с Москва. Но не приемаме руската намеса във вътрешните работи на други държави, като нападението в Солсбъри, опита за преврат в Черна гора, събитията в Крим. Това не означава да спрем да разговаряме с Москва, обобщи Столтенберг.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 7305 |10.07.2018 Лидерът на БОЕЦ: В кочината усмивки няма, има само схеми, лъжи, далавери и грабеж . 1| 4795 |10.07.2018 Съдът опроверга прокуратурата: Няма доказателства за покушения срещу магистрати . 0| 4018 |10.07.2018 Хасан Азис: Държавата няма обща политика за язовирите . 0| 4042 |08.07.2018 Няма Барса, няма Реал: Тотнъм има най-много футболисти на 1/2 финалите на Мондиал 2018

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads