Реклама / Ads
2| 3949 |07.01.2020 НОВИНИ

”Стомана индъстри” в Перник: Започваме съдебни дела за клевета

.
Константин Стаменов
Всички, които заявиха, че в предприятието има нерегламентирано ползване на води от яз. „Студена“, ще бъдат съдени за клевета. След проверка бе констатирано, че няма нарушения.
 

Това каза пред бТВ директорът на "Стомана индъстри" Константин Стаменов.

 

„На територията на „Стомана индъстри" в Перник няма нерегламентирано отклоняване на води. Консумацията на предприятието е намалена преди 15-20 години. Ние инвестирахме 20 милиона във водния цикъл на града и консумацията на завода падна. Тя в момента е 2% от консумацията на Перник преди режима. Водата, идваща от яз. „Студена“ не минава през пречствателна станция, а идва директно. Тази вода не е питейна, а за промишлени нужди“, категоричен бе той.

 

„Водата, която ползваме е на разрешителен режим, имаме водомери навсякъде, както и документи. Обвиненията за нереглемантирани отклонения дойдоха от "Софийска вода", които не са наясно с водоснабдяването на Перник.

 

Той призна, че на територията на предприятието има тръби на ВиК - Перник, които са стари и не подлежат на подмяна. Освен това по-големите количества вода биха причинили наводняване на пречиствателната станция в предприятието.

 

„Когато стана ясно, че предстои режим на водата, ние помолихме да бъде намален дебитът към нас. Имахме притеснения още през лятото, че ще се стигне до режим. Не сме подавали сигнал, защото това е отговорност на ВиК - Перник. Всеки месец ние подаваме заявление какви количества ще са нужни за предприятието, като обикновено дебитът е над този, който ни е необходим. Разрешението за това се подписва от министъра на околната среда“, обясни шефът на „Стомана индъстри“.

 

„Имаме вода в оборотен цикъл, която няма да е достатъчна за нормалния оборот на завода. 80% от продукцията отиват за износ. Имаме запаси за няколко дни. Ако не получим минимални количества от яз. "Студена", ще трябва да преместим поръчките в други заводи от групата ни в чужбина. 1500 перничани работят в предприятието. За съжаление те са изправени пред риска да останат без работа“, разкри той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4258 |04.01.2020 Кметът на Перник: Виновните за водната криза в Перник ще си понесат отговорността . 3| 4088 |30.12.2019 ”Стомана” - Перник: Проблемът не е при нас . 4| 4551 |14.12.2019 Кметът на Перник: Минаваме на още по-болезнен воден режим . 15| 6237 |13.12.2019 Прокуратурата в Перник: Виновни са министрите на МОСВ и МРРБ за водната криза

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads