Реклама / Ads
6| 5568 |16.06.2013 НОВИНИ

Стотици българи и румънци преминаха по новия мост над Дунав

.
Само за ден стотици румънци и българи, пеша, с колелета и автомобили преминаха по новия мост над Дунав, видя репортер на БТА.
 

От 00.00 часа на 15 юни, когато Дунав мост 2 бе отворен за движение до 8 часа сутринта ,т.е. за първите осем часа по съоръжението са преминали в двете посоки над 370 моторни превозни средства - автомобили, микробуси и автобуси, товарни автомобили, съобщиха дежурните румънски гранични полицаи на пункта.

Два пъти повече са били влезлите в България автомобили, отколкото излезлите от страната. Иван Георгиев, шофьор на ТИР влизащ в България сподели, че е удоволствие да се пътува по моста. Преминаването над реката продължава 3-5 минути, обработката на граничния пункт, който има шест платна за влизане и шест за излизане - десетина минути.

Стотици видинчани пеша се разходиха по дълго чакания мост. Някои дори не влязоха в румънска територия през граничния пункт, а се върнаха обратно, радвайки се на моста и реката във Видин. Не по-малко бяха и велосипедистите, които се движеха свободно между двата бряга.

Пазарът на Видин бе "окупиран" от румънци, които пазаруваха какво ли не. В Калафат пък в съботния ден видинчаните бяха повече от местните. Те седяха и пиеха кафе и сок, автомобилите с видинска регистрация бяха напълнили паркингите на малкото градче Калафат. Съседите "атакуваха" и нощните заведения в събота във Видин, тъй като в Калафат те са много малко.

Автобусна агенция във Видин реагира светкавично и пусна всекидневни екскурзии с автобус. До Калафат цената е 5 лева, а до Крайова, който е на 95 км от Видин - 15 лева. Сервитьорка в кафене в Калафат - Ралука, 24 годишна, сподели, че никога не е била във Видин и не знае и дума български, но явно ще трябва да се понаучи, защото в съботния ден в кафенето основно клиентите са били българи.

До 1 юли преминаването с автомобил по моста е безплатно, по решение на премиерите Пламен Орешарски и Виктор Понта. След това става 6 евро за автомобил, и остава безплатно за пешеходци и велосипедисти.

Най-натоварено в първите два дни от пуска на Дунав мост 2 бе на смесените българо-румънски гранични екипи, които бяха на работа на шестте платна за влизане и излизане на граничния пункт на румънска територия, който обслужва съоръжението.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5760 |14.06.2013 Световноизвестният проф. Гуткнехт: Дъщеря ми учи в България . 29| 7296 |14.06.2013 Петър Стоянов: Бъдещето на България не е битка между Борисов и Станишев . 21| 5355 |13.06.2013 Всеки девети в България стяга куфарите, за да емигрира . 1| 5171 |13.06.2013 Д-р Норберт Гуткнехт и „България си ти!“ създават център по лазерна дентална медицина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads