Реклама / Ads
8| 5268 |01.02.2011 НОВИНИ

Страх на вещи лица бламира делото "Цонев"

.
Експерти, които не работят в МВР, отказват да работят по делото срещу съдията Петър Сантиров, бившия военен министър Николай Цонев и бившия главен секретар на МФ Тенчо Попов заради страх от натиск и заплаха за уволнение. Това записа съдът в протокола от днешното заседание по процеса, съобщи БЛИЦ.
 

Според съдия Иван Коев експерти по делото трябва да са специалисти извън системата на МВР, за да се гарантира независимостта им.

Прокуратурата възрази срещу този довод на съда с думите, че става въпрос за хипотетичен страх и зависимост.

В хода на заседанието прокурорът Божидар Джамбазов възрази и каза, че всяко вещо лице се счита за непредубедено, докато не се намерят доказателства за противното. Съдията го репликира, че тук не става въпрос за непредубеденост, а за служебна зависимост на експертите от МВР. А за останалите каза: "Не са съгласни да се навират между шамарите."
Цонев, Сантиров и Попов са подсъдими за подкуп, който бил предназначен за следователя Петьо Петров. Той работел по разследване срещу Цонев, а парите - 25 000 лева, били, за да го "потули".

Тъй като изисканите техническа и почеркова експертиза не са извършени и не са определени вещи лица, делото беше отложено. Съдът ще продължи усилията си за определяне на вещи лица, в чиито независимост и професионализъм да вярва, каза съдията, който уточни, че в тази ситуация делото не е изяснено и не може да продължи.

Адвокатът на Цонев Васил Василев заяви, че за него е обясним отказът на вещите лица извън системата на МВР да се заемат с експертизата. Всички знаят в каква държава живеем, заяви той.

Записите от ареста на бившия военен министър Николай Цонев, екссекретаря на финансовото ведомството Тенчо Попов и съдията от Софийския градски съд Петър Сатниров не са предоставени от МВР, въпреки че са изискани от съда, за да бъдат приложени по делото срещу тримата. Това стана ясно по време на днешното съдебно заседание. Съдия Иван Коев посочи, че повторно ще бъде изпратено писмо до вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, с което ще се изискат записите, както и документите, с които е разпоредено част от тези записи да бъдат публикувани от пресцентъра на МВР. Съдът предупреждава Цветанов, че ако отново не предостави исканите записи, ще бъде санкциониран с 500 лева – максималният размер глоба предвиден в закона.

Оказа се, че на 16 март 2010 година вътрешният министър Цветан Цветанов е разпоредил използването на СРС срещу Петьо Петров поради съмнения за получаване на подкуп. От съда искат ДАНС да отговори дали на основание чл. 18 ал. 1 от ЗСРС разпоредените СРС-та са били използвани с така посочения мотив, както и дали е даван 24-часовият срок за разрешение от орган по чл. 15 ЗСРС, произнесъл ли се е същия орган по съхраняването и унищожаването на информацията и какви действия са извършени. (Член 18, ал. 1 ЗСРС допуска при определени обстоятелства да се използват специални разузнавателни средства и без разрешение на органа по чл. 15 ЗСРС, въз основа само на разпореждане на министъра на вътрешните работи. Тази възможност е предвидена за всички видове специални разузнавателни средства и независимо от това, какви основни права на гражданите се засягат при прилагането им. б. а.). От СДОТО в МВР ще се изиска и протокол №У296/06.04.2010, който е за унищожаване на информация събрана от СРС.

Още в хода на досъдебната фаза на производството адвокатите на тримата подсъдими изразиха съмненията си, че самият следовател Петров е провокирал подкупа и е направил връзката със съдията. Съмненията им обаче така и не бяха доказани, а делото тръгна по същество в съдебната зала. Днес се разбра, че въпреки желанието на адвокатите – четири дни след ареста, СРС-тата не са предоставени, а през юли част от тях са били унищожени, с мотив, че не съдържат информация относима към делото.

Съдът изиска още от ДАНС да предоставят заверено копие от регистъра си в периода от 12 март до 1 април 2010 година, по всички отбелязвания, които се отнасят до Петьо Петров, Петър Сантиров, Тенчо Попов и Николай Цонев. От ДАНС ще трябва да дадат отговор на съда и за данни от СРС, че Тенчо Попов ще предаде подкуп в Пловдив, тъй като тези данни са послужили за основание за искането за използване на СРС. Военномедицинската академия пък ще трябва да отговори, дали Попов е посещавал болницата в периода от 29 до 31 март 2010 година.

На 1 април 2010 година при показна акция на МВР бяха задържани Николай Цонев, Тенчо Попов и съдията Петър Сантиров. Пресцентърът на МВР излъчи подробно видео от задържането, на което ясно се чуха определени реплики отправени от зам.-градския прокурор на София Роман Василев към Цонев. Случаят бе проверяват от ВСС и прокурорът бе наказан с порицание. Срещу тримата арестувани при акцията в последствие бе повдигнато обвинение за това, че в съучастие – Цонев и Попов като извършители и съдията Сантиров като помагач, са дали подкуп от 20 000 евро на следователя Петьо Петров, който разследвал дело за обществената поръчка за проекта на МО “Странджа -2”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 6175 |31.01.2011 Джипът на Янев забъркан в застрахователна измама . 20| 5086 |29.01.2011 Ал. Томов: Мафията стои зад делото . 16| 5821 |27.01.2011 Осигуряваме се здравно при застрахователи . 19| 5029 |27.01.2011 Ал. Томов: Искам международно разследване на делото ми

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads