Реклама / Ads
4| 4111 |10.12.2019 НОВИНИ

Страхил Делийски: Притеснително е през 2019 г. премиерът да е звезда в предаване

.
Страхил Делийски
Медиакратични системи бяха характерни за края на 20-и век. Това говори за специфичните отношения между големите пари, медиите и властта.
 

Така Страхил Делийски, преподавател по политически комуникации и политическа антропология в СУ „Св. Климент Охридски“, коментира пред БНР защо едно интервю с премиера се превърна в медийна тема.

 

„На равнището на принципите това е нормално, но ако влезем на равнището на нашата локална специфика, тогава нещата изглеждат малко по-различно. Освен че беше интересно от комуникационна и антропологична гледна точка, интервюто се превърна в медиен хит и с това, че говори Борисов. Но е притеснително през 2019 година в ЕС, да имаш за звезда в предаването си премиера. Този тип медиакратични системи бяха характерни за края на 20-и век. С навлизането на дигиталните технологии и социалните мрежи този тип телекрации бяха поразкъртени в света, но ние продължаваме да им даваме нашия принос. И това говори за специфичните отношения между големите пари, медиите и властта. Това е симбиоза между интересите на тези три ключови субекта в един социален и политически процес. Това е и ключът за разгадаване мистерията на българската телекрация.

 

Разбира се, не бива да пропускаме и личните характеристики на г-н Борисов, който обича да се гледа и да се слуша. А темата за медиите очевидно е леко болезнена за г-н Борисов, защото той не пропуска във всяко свое интервю да коментира, че разговорите за медийната среда и свободата на словото у нас са несъстоятелни. Но не е нужно да имаме цензура от класически тип, когато имаме концентрация на медии в ръцете на двама-трима едри бизнесмени, с които г-н Борисов явно поддържа очевидно добри отношения. Така всъщност работи съвременната медийна цензура – през собствеността и през редакционната политика.“

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5312 |11.11.2019 Страхил Делийски: ГЕРБ и БСП са в ситуация, в която досега не са изпадали . 7| 4666 |18.10.2019 Страхил Делийски: Присъствието на неонацистки структури на стадиона не става без протекции . 11| 6952 |10.10.2019 Биляна Гяурова: Притеснително е как Гешев се къпе в институционална любов . 0| 5212 |05.09.2019 Страхил Делийски: Политическият сезон пак започна с конфликт Радев-Борисов, роене на патриотите и нападки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads