Реклама / Ads
2| 4930 |27.08.2012 НОВИНИ

Страната гори, вятърът влошава положението

.
Днес избухна нов пожар в боров масив в местността "Студеница" близо до Нови хан, съобщиха от МВР. Заради силния вятър огнената стихия обхвана борова гора и се развива изключително бързо.
 

 

Площта на огъня в Рила се е увеличила с 50 дка заради силния вятър. Стихията бушува вече пети ден. Все още не е напълно овладяна само най-стръмната част. По информация на пожарната са изгорели около 1600 декара, като по-голямата част от тях са сухи треви в скален масив, а само около 200 декара е гора.

 

Заради силния вятър през днешния ден не можаха да се включат хеликоптерите. Те са в готовност за действие, в случай че метеорологичните условия го позволяват.

 

Състоянието на ранения вчера в катастрофа служител на Парк Рила се подобрява и опасност за живота му няма. Все още се изясняват причините, довели до инцидента, при който кола с четирима пожарникари се преобърна в крайпътно дере.

 

"Не се изключва вариантът умората от работата да е оказала влияние, но колегите от полицейско управление Рила изясняват причините за катастрофата", заяви комисар Гроздан Христов, директор на ОД ПБЗН- Кюстендил.

 

Над 150 пожарникари помагат за овладяване на пожара в местността "Бели бор". И днес не бяха допуснати доброволци до огъня, защото е останала само най-стръмната и опасна част на склона.

 

През нощта ще продължи наблюдението и охраната по периферията на недоугасения район.

 

Огън гори и до границата със Сърбия в землището на село Киреево. Доизгасяват се отделни огнища, а площта, засегната от огъня е около 2000 дка смесена гора, сухи треви и храсти.

 

Към момента все още не е локализаран огънят, възникнал вчера между бургаските села Вълчиново, Синьо Камене, Сливово и Гранитец. Стихията продължава да се развива и обхванатата площ вече е над 11 000 дка. Няма непосредствена опасност за хората в района и тяхното имущество.

 

Над 150 души - огнеборци, служители на горското стопанство, доброволци, участват в гасенето на стихията.

 

Кметът Иван Жабов успокои, че няма опасност за населението в района. Проблем обаче може да създаде времето. Притесненията са свързани със силните ветрове. Главният път Средец-Елхово беше затворен заради опасност пожарът да премине над него.

 

От градската управа вече са поискали помощ от Бургас. Към мястото на огъня са изпратени две водоноски, които да прехвърлят водата към противопожарните автомобили.

 

Седем пожара горяха през последната седмица на територията на общината. Широколистна гора са запали в събота между селата Богданово, Дебелт, Росеново. Там стихията вече е потушена, увери кметът.

 

 


 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 13306 |21.07.2012 Жега затисна страната, в Ловеч – 41 градуса! . 40| 6449 |06.06.2012 Евростат ни сочи като страната с най-ниската работна заплата в ЕС . 10| 8273 |28.05.2012 Братя Галеви били извън страната . 15| 7093 |18.05.2012 Кокинов: Постоянният арест на Брендо е заради подготвено бягство от страната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads