Реклама / Ads
0| 4864 |12.03.2008 НОВИНИ

Страната ни е правова, ама не съвсем, според Държавния департамент

.
Списъкът с нарушенията, извършени в България, е дълъг. Много от тях са от страна на полицията. Следват корупцията в изпълнителната, съдебната и законодателната власт, ограничаването на свободата на пресата.
 

Дойче веле, Соня Каникова, Вашингтон

 

В годишния доклад на Държавния департамент се оценява състоянието на човешките права в 196 държави. Публикацията, един от най-важните годишни доклади на департамента, беше обявена от държавния секретар Кондолиза Райс:  

"Във всеки регион на света, много хора се трудят мирно и често с голям риск за себе си и своите семейства, за да осигурят спазването на човешките права и на основните човешки свободи." Но милиони хора по света, каза Райс, продължават да страдат от липсата на права. Тази година сред най-големите нарушителки са Северна Корея, Иран, Куба, Беларус, Узбекистан и Судан, но докладът критикува особено остро и Китай, и Русия.

България далеч не е сред безправните държави. Въпреки това ред нарушения привличат критицизма на Държавния департамент. В доклада се посочва, че в общ план правителството е спазвало човешките права на своите граждани, но в няколко сфери е имало проблеми.

akcia_mvr.jpgНай-много забележки привлича дейността на полицията. С нея се свързва цял списък от нарушения: малтретиране (включително побой) на задържани в предварителен арест и на затворници; произволни арести и задържания, безнаказаност на полицията; малтретиране на членове на малцинствата; неприемливи условия в затворите и в предварителния арест.

Сред изведените на предни места нарушения в България е корупцията в изпълнителната, съдебната и законодателната власт. Следват нарушенията -  ограничаване на свободата на пресата, дискриминация срещу малцинствата, срещу жени и деца и ред други. Всички нарушения са илюстрирани с конкретни примери, твърде много за да бъдат изброени.  

izbortourist.jpgИзборите за общински съветници през октомври 2007 г. са посочени като нарушение. На тези избори, се казва в доклада, е имало „безпрецедентно купване на гласове", за което са дадени около 200 милиона лева. Не е пропуснат „изборният туризъм", главно "внос" на цели автобуси с гласоподаватели от Турция. Според американския доклад тези нарушения се дължат на бизнес кръгове и фигури от организираната прстъпност, опитващи се да издигнат свои местни политици, за да имат по-голям достъп до финансите от ЕС.

Свободата на словото също е нарушавана. Държавните медии в България според доклада са лишени от истинска независимост. Лица с полтически интереси, бизнес лидери и  организираната престъпност са поставяли под натиск или заплашвали медийни организации и отделни журналисти. Журналисти са били подкупвани от политици, видни бизнесмени и организрани престъпници.

Корупцията на правителствените структури се смята за голям проблем. В същото време борбата с нея не се води на достатъчно високо ниво, смята Държавният департамент.

kufar-coruption.jpg Докладът включва и голям брой нарушения, свързани с жени и деца. Като пример - 1 от всеки 4 жени в България става жертва на битово насилие, но жертвите няма къде да отидат. През 2007 г. правителството е отпуснало 270 хиляди лева на общините, за да изградят убежища, но не е построено нито едно.

Нарушенията, свързани с деца, са многобройни.  Може би най-стряскащи от изброените в доклада са условията в домовете за сираци и умствено изостанали деца, както и трафика на деца от домове за сираци.

 

 

 

 

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4560 |12.01.2008 Мъгла затруднява движението в страната . 4| 5254 |25.07.2007 Огън и жупел от всички краища на страната . 0| 6159 |06.06.2007 Дъжд дави страната, затвориха част от автомагистрала "Тракия" . 0| 5025 |21.03.2007 Вода и огън из страната плюс 114 катастрофи в добавка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads