Реклама / Ads
21| 6703 |06.08.2020 НОВИНИ

Стратегическият съвет към президента с анализ на ситуацията в България /видео/

.
Президентът Румен Раден и председателят на СъветаАлександър Маринов
Наследството на катастрофиралата автокрация е изключително тежко и можем да го преодолеем само с активна воля и гражданска позиция.
 

Това заяви президентът Румен Радев преди представянето на Националния стратегически документ, разработен от Стратегическия съвет към държавния глава.

 

"Резултатите съвпадат с историческия за страната ни момент, когато българите извличат истините за превзетата държава, когато демонстрират своята решимост да си отвоюват държавата от мафията", заяви по време на представянето Румен Радев.

"Пред нас е примерът на авторитарното управление през последното десетилетие, на резултатите от подмяната на идеите от пропагандата, на суровата действителност от пиара, на законността и обществения морал от лоялността към вожда и партията-държава, на законността от задкулисните договорки. Тази порочна система въведе страната в днешната дълбока криза и върна историческия часовник на България към зората на прехода, допълни държавният глава.

Той обясни, че Националният стратегически документ ще бъде представен на три етапа:

анализ на състоянието в държавата
идентифициране на причините за него
формулиране на стратегически предложения и условията за тяхната реализация
"Стремежът е на всеки етап да бъдат обхванати повече българи и у нас, и в чужбина. Наследството на катастрофиралата автокрация е изключително тежко", отбеляза още Радев.

Министър-председателят така и не успя да излезе от създадения от него илюзионен свят и вчера отново заяви, че България три години е била начело в статистиката за най-развиващите се страни, коментира още държавният глава по повод изказването на премиера на вчерашната конференция на ГЕРБ.

Проф. Александър Маринов представи първата част на проекта за нов стратегически документ.

Какъв е характерът на проекта?

Практиката познава разнообразни стратегии, но това множество трябва да има солидна основа, цялостна, ценностна обоснована държавническа стратегия, която обхваща системното обществено развитие на страната за дългосрочен период. Тя осмисля съществуването и бъдещето на нацията като изхожда от базисно ценностни предпоставки, заяви проф. Маринов.

Държавнически стратегии се създават сравнително рядко в опасни или преломни за нациите и държавите исторически моменти, когато стандартните политически и управленски решения не работят.

Ефектът от тези стратегии е голям. Толкова голям, че след прилагането им се говори за чудеса, каза проф. Маринов. Всички държавнически стратегии са довели до решителен напредък там и тогава, където и когато такъв е изглеждал невъзможен.

Държавническата стратегия задава смисъл, дава отговор на въпроса защо правим нещата, а не разпределя ресурси и задачи. Тя обуславя разработването и прилагането на оперативни стратегии - например мандат на правителствена програма или програма за развитие на даден сектор.

Как се изработва такава стратегия?

Тя не се появява изведнъж. Създават се не само от политици и експерти, а има огромно участие гражданското общество. Най-важното в нашия подход е, че стратегията започва, а не завършва с написването на проекта. От тук започва важната част - диалогът с обществото, допълни проф. Маринов.

Той напомни още, че България е на едно от първите места в света по брой на стратегии на глава от населението. Към момента действащите са около 200.

В края на представянето Румен Радев подчерта още веднъж важността на открития диалог с българските граждани. "Защото ключът към успеха е в активната гражданска позиция и активната воля", каза той.

Стратегическият съвет заедно с партньорите откриват няколко канала за обществено обсъждане.

"Призовавам всички сънародници у нас и зад граница за активност, за ясна гражданска позиция, идеи и предложения, защото никой не може да реши нашите проблеми освен самите ние", заключи президентът.

 

Александър Маринов, представи първата част от проекта за Национален стратегически документ, разработен от Стратегическия съвет към държавния глава. Анализът на ситуацията в България съдържа множество данни за състоянието на страната ни във всички сфери.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5945 |05.08.2020 АЕЖ със сигнал до Съвета на Европа за агресията към журналисти на форума на ГЕРБ . 9| 7512 |05.08.2020 Ценен съвет за редиците на ГЕРБ: Ако днес ви заговори Борисов, целунете му ръка . 36| 11182 |01.08.2020 Атанас Семов: България си отива. Само НС може да търси отговорност на президента. И никой друг . 16| 7158 |31.07.2020 Адв. Лулчева: Питането на Иван Гешев за президента беше излишно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads