Реклама / Ads
3| 4789 |25.02.2011 НОВИНИ

Стратегията за национална сигурност на дневен ред в НС

.
Парламентът се зае днес със стратегията за национална на страната. В пленарната зала премиерът Бойко Борисов изтъкна, че документът е така направен, че гражданите да са основен център в триадата Държава-Общество-Гражданин.
 

Той подчерта, че се въвеждат се нови компоненти и аспекти на политиката за сигурност, посочвайки финансовата, енергийната и социалната сигурност.

Борисов отбеляза, че в текста са посочени заплахите и рисковете в сферата за сигурност и подчерта, че последните събития в Северна Африка очертават нови проблеми и предизвикателства пред нас.

За да защитим нашите национални интереси, трябва да изградим гъвкава и адаптивна система за национална сигурност, подчерта премиерът и допълни, че непрекъснато трябва да оценяваме риска, заплахите и да действаме адекватно на събитията.

Борисов изведе на преден план укрепването на вътрешната сигурност и подредбата на институционалната сигурност. „В стратегията са посочени основните принципи за устройство и функциониране на целия сектор за сигурност," поясни той и отбеляза, че в нея са отразени становищата на академичната общност и гражданското общество. Освен това дълго време е била обсъждана.

Разчитам, че ще проявите не тяснопартийно, а държавническо отношение към стратегията за сигурност, обърна се той към депутатите и ги призова да проявят отговорно държавническо отношение и да я подкрепят, тъй като стратегията отразява опита от различни периоди, от различни правителства.

По думите му след приемането й приоритет ще бъде подобряването на координацията и постигането на синхрон при функционирането на системата за национална сигурност при минимални разходи на ресурси.

Предстои разработване на конкретни планове за действие и да се прецизират функциите на службите за сигурност и обществен ред, както и по-нататъшно усъвършенстване на законодателството, заключи Бойко Борисов.

По-късно, в края на дебатите, премиерът Бойко Борисов заяви, че Стратегията за национална сигурност не е стратегия на ГЕРБ, а на държавата.

Той изтъкна, че е поканил на днешното изслушване президента Георги Първанов, който обаче не дойде в парламента. Борисов благодари на всички депутати, които ще подкрепят стратегията.

Днес е хубав ден за българската демокрация, коментира след лидера си и Иван Петров от ГЕРБ, подчертавайки, че на България й е нужна такава стратегия.

По думите му стратегията е разработена съвместно с научната общност.

„Необходимо е тази стратегия да бъде приета с консенсус," категоричен е депутатът от ГЕРБ.

ДПС ще подкрепи Стратегията за национална сигурност, заяви от парламентарната трибуна Лютви Местан. Той посочи, че макар и партията му да е опозиция, ще подкрепя конструктивните предложения на управляващите.

Стратегията прави модерен и верен прочит на Конституцията по отношение на основополагащите термини „нация" и „национална сигурност", заяви още Местан.

Липсва финансова обезпеченост на стратегия, смята пък Йордан Бакалов от Синята коалиция. Според него един от основните елементи на стратегията е оценка на риска. Всяка една стратегия е динамичен документ, смята той.

Бакалов критикува правителствената стратегия за национална сигурност, защото според него в нея липсват някои елементи. Пропуснат е рискът от неграмотност на нацията, която според него е част от националната сигурност на България. Също така в стратегията имало преплитане на термини - стари и нови.

Друга заплаха за националната сигурност според Йордан Бакалов е непровеждането на реформи в здравеопазването. „Има сериозна диспропорция между отделните секторни политики," продължи с критиките синият депутат.

На критиките на Йордан Бакалов отговори Цветан Цветанов, който посочи, че синият депутат не е представил тезите си, изказани днес в зала по време на обсъжданията на Стратегията за национална сигурност.

„Дами и господа, нека говорим за един интегритет, който е заложен в тази стратегия," призова министърът на вътрешните думи и настоя: „Нека запазим конструктивния дух на една стратегия, която обединява почти всички политически сили."

По думите му сектор сигурност не е сектор на една партия, а на всички. Предложението на правителството за стратегия за национална сигурност кореспондира с политиките на ЕС в сектора.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5016 |22.02.2011 КСНС ще нищи националната сигурност и "Шенген" . 17| 4981 |14.02.2011 Борисов и Първанов ще обсъждат националната сигурност . 111| 6241 |08.02.2011 Б. Борисов: Навсякъде са си сложили хора от Държавна Сигурност . 40| 4965 |03.02.2011 Т.Дончева: Държавният произвол не внушава сигурност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads