Реклама / Ads
6| 5314 |16.05.2013 НОВИНИ

Строежът в Яйлата - незаконен!

.
Проверка на Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) установи, че строежът в Археологически резерват „Яйлата" е незаконен, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройство.
 

Глоби ще бъдат наложени на собствениците, проектанта и консултанта, извършил оценката за съответствие на проекта, както и и на главния архитект на общината.

Проверяващите са съставили констативен акт за спиране и премахване на строежа, който днес ще бъде връчен на извършителите. След изтичане на седемдневния срок за възражения ще бъдат издадени заповед за спиране и заповед за премахване на незаконния строеж. Заповедта за спиране се изпълнява незабавно, а премахването е възможно след влизане в сила на заповедта за премахване.

Служители на ДНСК са разгледали документите и на място са проучили строежа на двуетажна сграда в резервата в землището на с. Камен бряг, община Каварна, който бил неправилно определен като ремонт и реконструкция на рибарска хижа с навес.

"Проверката установила нарушения при издаване на разрешението за строеж през 2011 г. от главния архитект на община Калиакра и груби нарушения на нормативната уредба по устройство на територията, опазване на околната среда и културното наследство при изпълнението на строежа. Тези нарушения дават основание той да се квалифицира като безспорно незаконен по смисъла на ЗУТ", се посочва в становището.

Оказва се, че част от конструкцията - фундаменти и стоманобетонова плоча на първи етаж, няма строителни книжа още през 2007 г. Тогава незаконният строеж е спрян със заповед на началника на РДНСК-Добрич. В последните дни, над първия незаконен етаж е извършено строителство на втори етаж. Строежът представлява изцяло нова сграда, а не „Основен ремонт и реконструкция", както е по издаденото разрешение за строеж от 2011 г. и визата за проектиране от 2006 година.

Извършеното строителство попада в границите на Археологически резерват „Яйлата" и не е съгласувано с Министерството на културата. Това е изцяло в нарушение на изискванията за строителство в територия с особена теритоиталноустройствена защита, пише в становището на дирекцията за строителен контрол. Констатирани са още нарушения по Закона за биологичното разнообразие, тъй като не е направена задължителната оценка за съвместимост.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4980 |14.05.2013 Спряха временно строежа на "Яйлата" . 0| 6599 |26.04.2013 Строежът на метрото затапва „Младост” за година . 12| 5695 |18.05.2011 М. Димитров: Строежът на "Белене" = вот на недоверие от сините

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads