Реклама / Ads
Frognews
4| 3325 |20.12.2014

Строежът на третата метролиния и осветлението - приоритети на София за 2015-а

.
Йорданка Фандъкова
Кметът на София Йорданка Фандъкова е категорична, че е рано да говори за нов мандат като градоначалник, тъй като изборите са чак през есента на следващата година. Дотогава ни предстои много работа, каза Фандъкова, която отчете по Дарик свършеното през 2014-а и очерта приоритетите на София за догодина.

В коментар на факта, че за поредна година е сред номинираните за "Политик на годината", тя изтъкна, че залага на устойчивост, която е изключително важна за развитието на града и това, че всяка година е сред кандидатите за приза е добра атестация.

 

София изпраща 2014-а с 19 нови детски градини, модернизира се транспортът. Сред дългия списък с обекти и проекти, които променят облика на града през настоящата година, кметът посочи модернизацията на градския транспорт.

"Заложихме на масираното обновяване на градския транспорт, вече имаме 90 процента подменени тролейбуси, получихме първите от 15 години нови трамваи, 10 нови метровлака, които ни позволяват догодина да пуснем новите участъци от метрото. Започнаха да пристигат и новите автобуси, 46 от тях са включени в движението, а догодина очакваме да получим 80", каза Фандъкова. На последната сесия на общинския съвет се гласува и финансирането за още 110 нови автобуси, каза Фандъкова. По-голямата част от средствата за новите возила на градския транспорт са европейски, така че да не се товари допълнително отънелият джоб на софиянци, напомни тя.

 

По отношение на заема от 40 млн. евро за градския транспорт Фандъкова изтъкна, че поради устойчивата политика и сериозната финансова дисциплина няма опасност да не се сключат нови споразумения. "Напротив, имаме такава договореност и очаквам още до края на януари да подпишем договора с ЕИБ. Въпросът е обаче, че условията се утежняват тогава, когато рейтингът пада, а рейтингът на София не може да бъде по-голям от този на държава, за наше съжаление. Одиторите ни гарантират, че при евентуално повишаване на рейтинга, автоматично ще се повиши рейтингът на София", каза тя.

 

Фандъкова каза още, че през годината освен напредъка на транспортната инфраструктура са построени 19 нови детски градини с над 1200 места за децата, продължава изграждането на ново училище, което ще отвори врати на 15 септември догодина, строителството на втория етап от завода за отпадъци, с което проблемът с боклука ще получи трайно решение за следващите 20-30 години.

На въпрос дали е разочарована от това, че София не стана Европейска столица на културата за 2019 година, Фандъкова отговори: "Разбрахме, че Комисията залага на развитието на по-малко развити градове в сферата на културата, така че пожелаваме успех на колегите от Пловдив. Много ценно беше това състезание. От него няма губещи. Всички градове, които участвахме, подобрихме значително работата си в сферата на културата. Бих казала с чувство за хумор, че не станахме официална столица на културата за 2019 година, но си оставаме столица на културата за България за всяка година".

 

По отношение на паметника 1300 година България, Фандъкова посочи, че не става въпрос за паметник, а за останките от един недовършен паметник. "Разбира се, че паметникът не може да продължи да съществува по този начин. Не съм привърженик на събарянето на паметници, но тук говорим за опасно съоръжение", коментира градоначалникът. Започна проектът за цялостния ремонт на НДК и съвсем нормално е да се намери решение за този паметник, допълни тя.

За следващата година като важна задача Фандъкова отчете пускането на метрото до летището и Бизнес парка и възможността още 90 000 души дневно да ползват този удобен транспорт. Като по-важно обаче тя вижда започването на най-трудния, подземен участък от третата линия на метрото през следващата година - от театър "Зад канала" през центъра до "Красно село". Строителството ще отнеме около четири години и след завършването на третата линия столицата ще има изграден метрополитен и ще предстои изграждането само на разширения. Метрото променя градът, напомни Фандъкова.

 

Като нов приоритет тя отчете проблемът с уличното осветление. Вече се изпълнява пилотен проект, който се финансира по фонд "Козлодуй" за подмяна на осветлението но Цариградско шосе, Дружба и Банкя. Този проект ни дава възможност да вземем най-добрите решения и да потърсим финансиране за цялостното обновление и изграждане там, където няма осветление. "Решаването на този проблем изисква много сериозен финансов ресурс, но ние имаме виждания в тази посока и през следващата година ще работим много върху това", каза тя.

 

Друг приоритет е енергийната ефективност. "Отдавна чакаме сериозен ресурс, насочен към градовете за санирането на панелните жилища, каза тя. "Това не само променя градската среда, което е важно, но и намалява чувствително потреблението на енергия. А за София е важен и фактът, че залагаме подмяна на отоплителната инсталация от вертикална в хоризонтална, което създава възможност за по-справедливо отчитане на парното", коментира тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Строежът на "Белене" може да започне най-рано през 2015 г. 48| 4408 |05.06.2013 . Строежът в Яйлата - незаконен! 6| 4686 |16.05.2013 . Строежът на метрото затапва „Младост” за година 0| 5748 |26.04.2013 . Цвети Пиронкова отупа третата в света 6:2 и 6:4 2| 4624 |19.06.2012

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ