Реклама / Ads
14| 6879 |17.11.2010 НОВИНИ

Строят ядрен реактор в София, еколози ги съдят

.
Национално движение „Екогласност“ заведе дело, което на 22 ноември влиза във Върховния административен съд срещу строежа на ядрен реактор в столицата. Еколозите оспорват решение по ОВОС на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), с което е одобрено това строителството.
 

Предвижда се реакторът, който ще се намира в квартал „Младост“ на 7-ми километър, да е с мощност 200 киловата. Възложител е Институтът за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН.

„Екогласност“ ще внесе нови документи, получени от Агенцията за ядрено регулиране и от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. От тях става ясно, че докладът по ОВОС е бил изготвен и одобрен от МОСВ, без да са били изяснени границите на радиационнозащитната зона и зоната за превантивни защитни мерки.

“Недопустимо е мястото на ядрен реактор с каквато и да е мощност да е сред гъстонаселените жилищни райони „Младост“ и „Дружба“ на столицата. Ще има неизбежни изхвърляния в атмосферата от комина на реактора радиоактивни газове, аерозоли и малки частици от ракообразуващи изотопи, което представлява реален риск за здравето на жителите”, каза пред “Всеки ден” зам.-председателят на „Екогласност“ Петър Пенчев.

Според него Законът за безопасно използване на ядрената енергия забранява в радиационнозащитната зона изграждането на жилищни и обществени сгради, детски, лечебни и здравни заведения и заведения за хранене, обекти с промишлено, социално и културно предназначение.

Става въпрос за учебния реактор, който от много години съществува на териотрията на София, но през 1990 г. беше спрян, защото не се знаеше как въздейства на населението. Сега БАН, с подкрепата на Министерството на околната среда и водите, искат неговата реконструкция и пускането му в експлоатация. Преди три години МОСВ издаде решение, че не е необходимо Оценка за въздействие на околната среда. Три години подред от Агенцията по ядрена безопасност казват на министерството, че трябва да има ОВОС, но никой нищо не правеше. Най-накрая агенцията каза, че всъщност това не е реконструкция на стар реактор, а изграждане на нов и оценка е необходима. ОВОС в крайна сметка беше направен, но от гледна точка на съвместимост със защитените зони, а не на въздействието му върху хората”, разказа Пенчев.

Истината е, че от комина ще се изхвърлят вредни частици, които ще остават в София, това няма как да бъде избегнато. Според еколога това ще е реактор за учебна и експериментална дейност, но е факт, че до момента не се знаят параметрите му. Аз не знам как се приема нещо, без да се знае какво точно се приема.

Съвсем наскоро стана ясно, че през 1983 година е станало плутониево замърсяване на реактора и околността. Тогава това се е премълчало. При манипулация с плутония е станала микро експлозия вътре. Обслужващата операторка след три месеца лечение в Москва, умира. Служителите са били много уплашени. През 90-та година експерт от АЯР дава становище, че при този реактор не е обезпечена ядрената безопасност”, каза още Пенчев.

От БАН казват, че с този реактор искат да правят радиоактивни изотопи, които помагат при лечение на ракови заболявания. Добре, това е хубаво, но защо трябва да се прави в София, в гъстонаселени квартали, запита той.

Пенчев бе категоричен, че ще искат отмяна на решиението за ОВОС от министър Нона Караджова. “Вече е приет ОВОС на реактора. Идеята за реконструкция му не е нова. Щом решението по ОВОС е положително, значи няма място за притеснения. Право на еколозите е да обжалват в съда”, каза пред “Всеки ден” зам. министърът на околната среда Евдокия Манева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4612 |10.11.2010 Еколози искат помощ от ЕК . 3| 5980 |30.09.2010 Еколози обвиниха Бойко в сергейщини . 7| 5109 |29.09.2010 Еколози атакуват Борисов заради заменките . 32| 6841 |10.09.2010 Трус паникьоса София, банки и офиси спират работа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads