Реклама / Ads
3| 4781 |16.12.2010 НОВИНИ

Строят нов затвор във Волуяк

.
Софийският общински съвет прехвърля безвъзмездно 500 декара земеделска земя край Волуяк на Министерството на правосъдието за изграждането на нов затвор.
 

От БСП се обявиха "против" прехвърлянето на общинската земя, съветниците от ДСБ гласуваха "въздържал се", а предложението бе подкрепено от представителите на ГЕРБ, "Атака", НДСВ и СДС.

В новия затвор край Волуяк се предвижда да се настанят до 2000 души. Това обясни Петър Василев, директор на ГД "Изтърпяване на наказанията", който присъстваше в залата днес. Прогнозната цена за изграждането на сградата ще е около 100 млн. евро. Затворът трябва да бъде издигнат за 2 години. Не е изключено за строителството да се използва и трудът на лишени от свобода.

В затвора ще бъдат настанявани осъдени на над 5 години за умишлени престъпления и рецидивисти. Сградата ще има няколко корпуса, зона за настаняване на хора, които очакват присъдите си, както и зона с повишена сигурност за осъдени опасни лица и такива с доживотни присъди.

Ще има и затворническа болница с 200 места и с психиатрично отделение. 150 души изтърпяват доживотни присъди в България към момента, посочи Василев.

След изграждането на новия затвор Софийският затвор, който е вътре в града, ще бъде освободен. Петър Василев уточни, че той няма да бъде разрушен, а ще се търсят варианти за какво друго да се използва.

До момента общината отстъпва свои терени, без да бъде възмездявана от държавата, а и строежът на затвора на това отдалечено място предполага и изграждане на водопроводи и канализация към него, изтъкна председателят на групата на БСП в общинския съвет Жельо Бойчев по време на дискусията.

Съветникът от ДСБ Вили Лилков заяви, че безвъзмездното прехвърляне не е форма за разпореждане с общинска собственост, и предупреди, че ако докладът бъде приет в този му вид, ще сезира областния управител на София.

Разходите по изграждането на инфраструктурата към новия затвор ще са за смета на бюджета на правосъдното ведомство, обясни зам.-министърът на правосъдието Даниела Машева.

Тя допълни, че след обстойно проучване се е стигнало до извода, че не могат да се използват сгради на бивши казарми, тъй като приспособяването им ще излезе по-скъпо, отколкото да се построи нов затвор.

От 2011 година в страната трябва да бъдат прехвърлени всички осъдени в чужбина българи. Става дума за около 1000–1500 души, които ще се върнат у нас, за да изтърпят наказанията си. Освен това, ако не се изгради ново съоръжение по европейските стандарти, България ще трябва да плаща санкции.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4454 |13.12.2010 Поискаха 10 години затвор за Вальо Топлото . 21| 5640 |12.12.2010 Политзатворници съдят Б. Борисов . 62| 6020 |07.12.2010 Станишев: Цветанов е за затвор; използва СРС-та за политика . 1| 4943 |03.12.2010 Сигнал за бомба затвори ДСК?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads