Реклама / Ads
26| 6827 |28.10.2009 НОВИНИ

Структури на ДАНС работели като улични банди

.
Това обяви бившият заместник-директор на ДАНС Иван Драшков, който чул, че бизнесмени били рекетирани за милиони левове от тази организирана престъпна група на службата. Според него ДАНС се управлявала на автопилот, а имало и физически бит неин служител.
 

Точно преди да напусна ДАНС на 10 октомври м.г. подписах справка с определено съдържание до министър-председателя, до президента, до председателя на Народното събрание и до главния прокурор, за да се опиша факти и събития, довели до безобразния стил и метод, настанили се в ДАНС, обяви по БТВ бившият зам.-председател на службата Иван Драшков.

В ДАНС буквално се съсипахме от работа денонощно от сутрин до вечер (става дума за структурата на бившата НСС), а в това време някои други структури са правели компромати срещу нас.

Стефан Гамизов запали фитила с интервюто си - абсолютно неиздържано,  визиращо косвено мен. Неговата роля беше много значима в някои случаи и много периферна в други. По-късно разбрах, че той е в престъпно съдружие с моя бивш ръководител Сертов, за да бъда отстранен, дословно каза генералът. Драшков отказа да даде подробности по този случай, но целта била той и неговите хора да бъдат омаскарени, да се създадат скандали и те да си отидат.

След края на май м.г. в ДАНС започна пълен хаос,
г-н Сертов буквално абдикира от функциите си, всеки започна да разпорежда на всеки, при Сертов се носеха противоречащи си заповеди, създадоха се полутайни групи като хвърковата чета на Бенковски, ходеха, привикваха хора, викваха се колеги зад гърба на ръководството, да им се поставят задачи с условието да не докладват на преките си началници за тях. Бавно и сигурно ДАНС затъваше. Опитах се да говоря с П. Сертов, но заради това започна да се демонстрира незоверие, а към някои от хората се отправиха и преки физически заплахи. Това звучи зловещо, но има и други още по-зловещи неща, разказа бившият зам.-шеф на ДАНС.

Правил съм опити да вляза и при премиера, за да му кажа какво мнение имам за някои процеси, които се случват в ДАНС, вкл. и когато стана скандала Галерия, добави Драшков. Това нормално секретно писмо, под което се подписаха 350 служители, трябваше да доведе Станишев в службата, за да обърне внимание на тези хора и да защити авторитета им. Той обаче не го направи и аз разбрах, че сме изоставени на произвола на съдбата, додаде Драшков.

ДАНС се управляваше на автопилот, започна пълен хаос, а определени структури в ДАНС започнаха да действат като улични банди. Стигна се дотам, че служителка беше натискана по мафиотски и престъпен начин да каже, че моят син се занимава с далавери, каза генералът.

В отряда на Велин Хаджолов няма нищо елитно. От някои неща, които чуват навън, разбирам, че някои структури в ДАНС са работили като организирана престъпна група. Бизнесмени са били рекетирани за милиони левове. Този "елитен" отряд трябва да бъде разследван какво е вършил, поиска Драшков.

Сега ръководството на ДАНС е боксова круша, върху която се упражняват хора с престъпно мислене и престъпно действие
, а прикриването им трябва да спре, апелира генералът.

Ако тогавашният премиер беше реагирал, нямаше сега срамно да се разкарва из прокуратурата. Заради подозрение, че е участвал в писането на справката, има физически бит служител на ДАНС, разкри Драшков. В службата трябва пълна проверка, за да се изнесе всичко, което е вършено, вкл. и когато аз съм бил в нея и да се започне начисто. Драшков отказа да коментира Алексей Петров, но поясни, че сега се прави опит той (Драшков - б.р.) да не се върне в ДАНС.

Медиите вървят като обем и интензитет понякога преди информацията на тайните служби
, поясни Драшков, но каза, че не са били подслушвани толкова журналисти, колкото те си въобразявали.

Връщането ми на работа в ДАНС е деликатен въпрос. В личен аспект то няма да ми донесе нищо положително, но това, което се случва сега, ме мотивира да не се отказвам от връщане в ДАНС, заключи Драшков.

Frognews.bg
напомня, че днес експремиерът Сергей Станишев ще бъде разпитван във връзка с изчезналия от Секретното деловодство в МС екземпляр на доклад от ДАНС. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 38279 |04.08.2009 Бивши агенти проговарят; работели за държавата . 31| 5567 |13.02.2009 Багдад се избави от уличните псета. А София? . 22| 5238 |28.08.2008 ДСБ, СДС и ГЕРБ работели за следизборна коалиция . 0| 4494 |18.05.2008 Няма да закриват болници, само ще ги преструктурират

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads