Реклама / Ads
0| 5282 |22.06.2015 НОВИНИ

Сценарии за Гърция

.
Гърция има още съвсем малко време да постигне споразумение с международните кредитори. Все по-често започна да се споменава възможността тя да излезе от еврозоната и да се върне към старата си валута - драхмата.
 

Най-лошият сценарий за страната изглежда ще се размине. Той предвиждаше, че ако днес не се стигне до споразумение, утре да се наложи капитален контрол върху банките, което значи ограничаване на тегленията, за да се предотврати финансов колапс.

 

В четвъртък е последният шанс да бъде подписано споразумение. Тогава в Брюксел се събират европейските лидери. Краят е на 30 юни. На тази дата Атина трябва да плати вноска от 1,5 милиарда евро по дълга си към МВФ. Ако това не се случи, Гърция ще се присъедини към държави като Сомалия, Куба и Зимбабве, а Европейската централна банка ще трябва да реши дали южната ни съседка е във фалит. Извънредното финансиране на банките ще бъде спряно и това ще доведе до излизане от еврозоната.

 

И още един сценарий с дата 1 юли - ако Гърция не плати, и все пак Европейската централна банка реши да продължи да отпуска извънредни заеми на банките – Гърция влиза в така наречената  „неизследвана територия”. Икономика е под капитален контрол, правителството няма пари за пенсии и други социални разходи, банковата система е на изкуствено дишане. 


Страх без истерия - така описват последните денонощия икономическите анализатори, цитирани от НТ. Европа иска от Гърция реформи и спестовност. Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис и Ципрас пък се надяват на отстъпки.  А гърците правят своите сметки.

 

Туристическият сезон в Гърция вече е в разгара си. На пръв поглед почиващите по егейските и йонийските плажове няма от какво да се притесняват - реалният бизнес  в страната работи. Друг е въпросът обаче дали те се чувстват сигурно, особено на фона на препоръки заради кризата от собствените им правителства.

 

Анализатори обясняват, че ако върне драхмата, това би означавало инфлация и обедняване на хората. Но какво ще се случи на финансовите пазари. Кой ще спечели и кой ще загуби? Основните притеснения са за инвеститорите и притежателите на акции. 

Но силата на Гърция си остава туризмът. Тази година се очаква  страната да посрещне рекордните 25 млн. туристи от цял свят. 


А възраждането на драхмата очевидно не е изключено. Преди издчезването й - 175 драхми се разменяха за един лев, а за едно евро получавахме 340 драхми.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4595 |22.06.2015 Няма решение за Гърция, мъките продължават . 0| 4757 |22.06.2015 Велчев: Няма причина Русия да налее огромна сума в Гърция . 0| 4422 |19.06.2015 И ЕЦБ удря рамо на Гърция . 0| 5696 |19.06.2015 Русия ще дава пари на Гърция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads