Реклама / Ads
0| 5340 |25.02.2018 НОВИНИ

Студ и сняг в цяла България, заледени пътища

.
Източник: БГНЕС
Изминалата нощ валежите обхванаха страната - в Северна и Западна България ще превалява сняг, а в Горнотракийската низина и по Черноморието - дъжд. С усилване на вятъра в западната половина от страната от северозапад, а в източната - от североизток ще нахлува студен въздух.
 
През нощта срещу понеделник, с преминаването на средиземноморски циклон през Гърция и Егейско море към Черно море, валежите ще се усилят, почти навсякъде дъждът ще премине в сняг, и обстановката ще се усложни още повече. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

По-значителни ще бъдат снеговалежите в Западна България. Ще се образува снежна покривка. Ще духа до умерен, в източните райони и временно силен североизточен вятър. Минималните температури ще бъдат между минус 4° и 1°, а максималните – между минус 2 и 3 градуса. Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца - временно ще се повиши.

Над Черноморието днес ще е облачно с валежи, като постепенно почти навсякъде дъждът ще премине в сняг. Ще духа умерен и временно силен североизточен вятър. Максимални температури на въздуха между минус 1° и 3°. Температурата на морската вода е 6-7°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала с тенденция на усилване.

Над планините ще е облачно със снеговалежи. Ще духа силен вятър - в ниските части постепенно ще се ориентира от изток-югозиток, а по билата ще е от югозапад. Ще има снежни виелици и по проходите ще се образуват навявания. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около минус 7 градуса, а на 2000 метра – около минус 10 градуса.

През първата половина от следващата седмица ще бъде ветровито и студено и валежите от сняг ще продължат. В понеделник валежите ще са умерени, в Западна и Централна България, както и в югоизточните райони - временно и силни. В Северна България и по високите котловинни полета ще се натрупа снежна покривка, по-съществена в северозападните райони. По високопланинските проходи и в Североизточна България ще има условия за виелици и навявания. Във вторник валежите чувствително ще отслабнат, в повечето райони и ще спрат, но вечерта в Родопите отново ще завали. В сряда ще превалява главно в югоизточната половина от страната.

АПИ: Шофьорите да карат внимателно!

Шофьорите, на които им предстои пътуване, е необходимо да тръгват на път с автомобили подготвени за зимни условия, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на "Пътна полиция", припомня АПИ заради прогнозата за лошо време днес и през следваща седмица.

Блокирането на движението от автомобили, които не са с подходящи гуми, затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори, отбелязват от агенцията.

Областните пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим и предприемат всички необходими действия за осигуряване проходимостта на републиканската мрежа при зимни условия. В готовност за
поддържане на пътищата са около 3000 машини, уверяват от АПИ.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, lima.api.bg, интернет страницата на АПИ – www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.

Вчера Министерството на външните работи също предупреди да се внимава при пътуване на Балканите до нормализиране на метеорологичната обстановка. МВнР съветва всички български граждани, които имат намерение да пътуват до или през териториите на Хърватия, Словения, Македония, Румъния, Босна и Херцеговина, Черна гора и Сърбия през следващите няколко дни, да отложат своите планове, ако е възможно, заради усложнената зимна обстановка и очакваното влошаване на условията, изразяващо се в минусови температури, силни ветрове и обилни снеговалежи в изброените държави също като в България.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5072 |24.02.2018 Зимата ще напомни за себе си, идват студ и сняг . 0| 4862 |22.02.2018 Облачно - дъжд, на места - сняг . 0| 4515 |20.02.2018 Облаци и сняг днес . 0| 4532 |19.02.2018 Риск от лавини през цялата седмица

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads