Реклама / Ads
19| 5095 |21.11.2013 НОВИНИ

Студентът Сашо: Извиха ми ръката, съставиха ми акт

.
Кордонът от полицаи пред сградата на Факултета по журналистика и масова комуникация беше блокирал специално пътя на студентите към периметъра около Народното събрание, заяви по БТВ студентът Александър Попов, който вчера беше задържан пред ФЖМК. Попов заяви, че студентите прекарали около три часа в сградата и двора на ФЖМК.
 

Към 16:30 часа видяхме хора, които преминават отзад, излязох, обиколих и дойдох от друго място, без да пробивам кордон, без нищо, каза той. Помолиха ме да се махна и да се върна вътре, попитах защо, при условие на академична автономност. Не съм обиждал никого, присъствието ми беше възприето като провокация, обясни студентът, който беше ударен в лицето по време на протеста на 12 ноември. Той фигурираше и в „Опорните точки”, разпратени до депутатите от левицата, с указания да твърдят, че той „не е много добре с главата”.

 

Първоначално ми извиха ръката, за да ме вкарат обратно в университета. След това бях предаден на служител на реда в черна униформа. Бях отведен в един бус на около 30 метра, през цялото време ме снимаха, имаше реплики от сорта на „Защо се самонараняваш", разказа още Александър Попов, който каза, че е имало и грубо отношение към него във въпросния бус.
 

Бях леко притеснен и си вдигнах ръцете. Тогава един полицай ми каза „Така, така, вдигнати ги дръж” и ме настъпваше по краката. Имаше упреци, че съм се самонаранявал, че медиите са ме изкарали герой, каза още Попов и уточни, че не е бил арестуван, а е получил акт, глобата за който е между 100 лв. и 500 лв.

Обяснение за масираното полицейско присъствие на територията на ФЖМК все още няма.
 

Ректорът проф. Иван Илчев каза, че от СДВР заявили, че двамата полицаи, които обиколили първия етаж на ФЖМК на 12 ноември, били там в качеството си на граждани, а не на органи на реда. Единственото обяснение на полицията е, че ФЖМК влиза в зоната за сигурност около Народното събрание, която по закон обаче е не повече от 20 метра.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 5402 |15.11.2013 Окървавеният Сашо: Манипулират истината . 12| 6295 |12.05.2013 Опашки се извиха в Мюнхен, във Виена и в Лондон за вота . 8| 5475 |29.03.2010 Огромни опашки се извиха за новите документи . 4| 7964 |17.07.2007 Кандидат-студентът, дори и добре да живее - се налага да пише за първата половина на ІХ век

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads