Реклама / Ads
6| 5545 |10.08.2010 НОВИНИ

Студенти на СУ минаха на бързовари, спряха им топлата вода

.
От днес общежитията на СУ "Св. Климент Охридски" в Студентския град остават без топла вода заради огромното задължение, което университетът има към „Топлофикация" София.
 

Във всеки от блоковете, в които живеят студенти на Алма Матер са разлепени бележки, че" спирането на водата е поради временна профилактика". Малкото студенти, които през летния сезон са останали да живеят в общежитията, вече започват да търсят алтернативни начини, за да се справят с проблема. Повечето от тях прибегнаха към един от най-старите и примитивни начини - отидоха до най-близкия магазин за електроматериали и си купиха бързовари от 2-3 киловата. Други топлят вода в чайници, а трети си взимат хавлията, шампоана и сапуна и отиват при колеги в други блокове, които не се стопанисват от СУ или при приятели, които живеят на квартира.

Всички обаче недоумяват къде са парите, които са заплатили за престоя си през летните месеци и защо няма средства в сметката на учебното заведение, въпреки, че наемите са по-високи от нормалните през семестъра. Част от сметката за парно и топла вода е калкулирана в наема на студентите, не е отделно както е при тока и студената вода. Факт е, че университетът има една сметка и всички постъпления, включително и тези от бюджета, отиват в нея. От тази сметка се разплащат сумите за стипендии, заплати, разплащания с фирм, охрана и други. От „Топлофикация" уточниха, че университетът им дължи за отопление на общежитията 834 хиляди лева. На 14 юни е сключено споразумение между дружеството и учебното заведение, съгласно което дължимата сума трябва да бъде изплатена на 5 вноски. Първата вноска трябвало да бъде направена на 12 юли - транзакция обаче няма. Втората вноска е насрочена за 12 август.  От дружеството обаче са на мнение, че и това плащане няма да бъде реализирано.

Те поясниха, че на 27 юли е изпратено предупредително писмо с обратна разписка, в което се пояснява, че ако не се спазват сроковете, описани в сключеното споразумение, топлоподаването ще бъде преустановено. От „Топлофикация" заявиха, че това положение ще се запази докато не се погасят задълженията в определените срокове. Стана ясно още, че в някои блокове на СУ топлата вода е спряна заради извършвана профилактика, която е започнала на 4 август и ще продължи до 19 август.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4597 |27.07.2010 465 студенти влизат в пернишкия университет през есента . 1| 4544 |12.07.2010 Високи такси за медици вдигнаха студенти на бунт . 0| 4717 |12.07.2010 Дебелянов поти кандидат-студенти в СУ . 3| 5763 |10.07.2010 Министри и студенти карат колела към дома на Бойко Борисов; тръгват от "Дондуков" 2

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads