Реклама / Ads

41| 5709 |03.11.2013

Студенти питат патриарха уволнен ли е колегата им със знамето в храма

.
Източник: Булфото
Протестиращите студенти, нарекли себе си „ранобудните студенти”, отправиха открити въпроси до патриарх Неофит, до останалите архиереи от Светия синод и до предстоятеля на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” епископ Тихон. Питанията им са свързани с блокадата около храма, както и с уволнения служител, развял българското знаме на камбанарията.

 

Студентите питат още и за позицията на патриарха по повод изявлението на зам.-председателя на групата на ДПС Йордан Цонев, че подкрепилите окупацията преподаватели от Богословския факултет са разколници.

 

Ето и пълния текст на писмото:

 

Ваше светейшество, Ваши Високопреосвещенства и преосвещенства,

На 1 ноември 2013 г., в деня на всенародния празник Ден на народните будители, с който Българската православна църква исторически дълбоко е свързана, студенти и преподаватели от Софийския университет и от множество други висши училища от София и страната, както и български граждани, почетоха по своеобразен начин този най-народен празник, като в същото време изразиха своята позиция по актуални всеобществени въпроси, най-същественият от които е въпросът за липсата на морал в българската политика. Това събитие обаче бе помрачено от следните събитийни моменти, които имат пряко отношение към Българската православна църква, по-конкретно към нейното ръководство:

 

1. Огромното пространство около патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”, църковен и всенароден храм-паметник, бе блокирано от безпрецедентно количество полиция. Тези действия на органите за сигурност доведоха до обстоятелството на фактическото блокиране на храм-паметника, на практика до негово затваряне отвън. Намиращата се в съседство старинна църква „Св. София” също се оказа в аналогично положение.

 

2. По време на преминаването на шествието на студентите, преподавателите и гражданите покрай цитираните два богослужебни храма, от камбанарията на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” прозвуча празничен камбанен звън, а минути след това от същата тази камбанария бе развят националния трибагреник. По-късно през деня в медиите се появи информация, според която камбанният звън е бил възпроизведен от студента в Богословския факултет Станислав Въчин, който е и служител на храма. На същия е заявено минути по-късно от църковни длъжностни лица, че е уволнен за тази си проява.

 

Във връзка с тези събития се обръщаме към Вас като архиереи на Българската православна църква със следните въпроси:

 

1. Каква е позицията на Негово светейшество Българския патриарх Неофит, на Св. синод като цяло, както и на предстоятеля на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” по отношение окупирането на практика от страна на полицейските сили на пространството около Св. синод – храм-паметник „Св. Александър Невски” – църквата „Св. София”; не смятат ли същите църковни фактори, че по този начин се нарушават религиозните права на членовете на православната църква, както и правата на българските граждани?

 

2. В случай че информацията за уволнението на колегата ни Станислав Въчин, студент в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, е вярна, не смятат ли горепосочените църковни представителства, че няма нищо по-добро и уважавано от постъпката на Вашия служител Въчин – да бие празнично камбаната на патриаршеската катедрала в един от най-светлите всенародни празници в съчетание с развяването на националния трибагреник?

 

Ваше светейшество, Ваши високопреосвещенства и преосвещенства, задавайки публично тези въпроси, ние се надяваме на ясни и категорични отговори и проява на Вашата пастирска загриженост. Проявявайки студентска солидарност, надяваме се също, че ако поводът за отстраняването на студента Станислав Въчин от служение в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” е гореописания, то той да бъде възстановен, защото няма по-богоугодна и богонародна изява от това да удариш празнично църковните камбани и да развееш родния трибагреник, и то в Деня на народните будители.

 

Редом с тези въпроси, ние, ранобудните студенти, се обръщаме към всички Вас с молба да отговорите на един актуален въпрос, имащ пряко отношение към православната църква, към християнския и богословския морал. Става дума за това, че на 31 октомври т.г. в парламентарната зала на Народното събрание депутатът от ДПС г-н Йордан Цонев е заявил, че знае, че протестите на студентите и гражданите в страната ни, се поддържали в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски” от преподаватели, които подкрепяли разкола. В същия ден следобед обаче Факултетният съвет на Богословския факултет, с почти пълно мнозинство, подкрепи протестите на академичната общност, на студентите в частност и въобще на гражданското общество.

 

В тази връзка смятате ли Вие, Ваши високопреосвещенства и преосвещенства, че преподавателите от Богословския факултет, а също и студентите и докторантите, които изразяват своята гражданска позиция и настояват за оставка на правителството на настоящото управляващо мнозинство са разколници?

Последният въпрос е продиктуван от наша страна по причина, че Богословският факултет е част от академичното семейство на СУ „Св. Климент Охридски” и подобни изявления, като това на депутата от ДПС г-н Йордан Цонев, подронват пряко авторитета на Българската православна църква, разрушително са насочени към Богословския факултет, който тази година чества своя 90-годишен юбилей.

 

Смятаме също, че подобни атаки петнят доброто име и на Софийския университет, на който Негово светейшество българският патриарх Неофит е доктор хонорис кауза, и който от своя страна в личностен план е бил част от академичната общност на университета в качеството си на пръв декан на Богословския факултет след демократичните промени.

 

Ваши високопреосвещенства и преосвещенства, през последните две години Вашият авторитет бе дълбоко накърнен по публично известни причини. Ние се надяваме, че давайки ясни отговори на поставените от нас въпроси, Вие ще засвидетелствате пред Бога и народа тази християнска позиция, която подобава на архиереи.

 

С молитвени надежди, „Ранобудните студенти”

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Студентите окупират СУ и при минусови температури 93| 4739 |02.11.2013 . Плевнелиев: Студентите са новите будители на България 43| 4677 |02.11.2013 . Дядо дари 500 лева на студенти, те пък му ги връщат 22| 5814 |02.11.2013 . Октай Енимехмедов окуражава студентите с писмо от затвора 14| 6114 |02.11.2013

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ