Реклама / Ads
17| 5773 |26.01.2014 НОВИНИ

Студенти ще протестират срещу окупаторите

.
Източник: Булфото
Студенти от Софийския университет "Климент Охридски" подготвят протест във фейсбук срещу колегите си, окупирали Ректората. Те призовават всички недоволни от окупацията да го подкрепят в понеделник в 13 часа пред СУ.
 

Недоволните от окупацията подчертават, че университета е академична автономия и сградата не трябва да се превръща в арена на политически сблъсъци. "Колеги! Нека всеки, който иска да се прекрати тази недемократична и нарушаваща правата ни акция, да дойде в Понеделник в 13 ч пред Университета!

Нека защитим университета си, бъдещето си и правата си! Не сме длъжни повече да търпим тази паплач!", призовават огранизаторите на протеста във Фейсбук. До момента участие са заявили 120 души.

Зимната изпитна сесия на студентите вече започна, до момента беше провален само изпитът при професор Токушев, конституционният съдия, чиято оставка беше поискана още есента. Провалят се и занятията на задочниците.

Студентският съвет при СУ „Св. Климент Охридски“ категорично възразява срещу подновяването на окупацията през вечерта на 24-и срещу 25-и януари 2014 г. по същия начин, по който не подкрепи окупацията на Ректората от м. октомври и м. ноември м.г., извършена от „Ранобудните студенти“, се посочва в декларация на Студентския съвет, приета на Общо събрание.

"Презумпцията, от която се изхожда, и този път е същата. Предвид това, че сме законни представители на студентите на Университета и на интересите им, ние отстояваме своята позиция, че настоящите окупационни действия ще прекъснат целия образователен и административен процес в Ректората, затова незабавно трябва да бъдат прекратени", се казва в декларацията.

"Актът, извършен от не-студенти и студенти на Софийския университет, в същността си пренебрегва интересите на доминиращото мнозинство от студентите въпреки потвърдилата се неефективност на тази форма на граждански протест.

Окупацията пречи – и това не е тесногръдо „обвинение“, а констатация на обективното състояние на нещата. Ние считаме на свой ред, че не може студентската (и изобщо академичната) общност да бъде поставяна пред свършен факт – да се търси социална промяна в пълна несъгласуваност с една конкретна част от този социум.

Ставаме свидетели на начеващата порочна практика всеки път, когато дадена група граждани по своя преценка реши (основателно или не), че общественият ред трябва да бъде променен, Ректоратът и академичният живот на СУ да бъдат заложници на тези интереси", се казва в декларацията.

Всяко протакане и неяснота в случая само ще подхранва и без друго нарастващото напрежение сред студентите, заявяват от Студентския съвет.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5604 |25.01.2014 Проф. Илчев: Аргументите на окупаторите подскачат като гумено топче . 10| 4955 |10.01.2014 Оператори и фотографи протестират пред Златанова . 3| 5439 |29.12.2013 Двойно повече студенти започнали работа през 2013 г. . 15| 10710 |17.12.2013 Ужасия! Преподавател издъхна пред студенти по време на лекция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads