Реклама / Ads
72| 5811 |24.10.2013 НОВИНИ

Студентската окупация плъзна и по другите вузове

.
Източник: Булфото
10 души окупираха и Факултета по журналистика и масова комуникация. Те нахлуха в най-голямата зала на ФЖМК - 13, в която над 60 студенти трябваше да имат лекция и заявиха, че такава няма да се проведе. Студентите подчертаха, че окупацията ще продължи, докато я има и тази в Ректората.
 

По думите на организаторите на окупацията студенти са сваляли два пъти правителства в новата история на България.

Според тях вечерните протести по улиците не са довели до резултат и е време за други действия. В залата се чуха противоречиви мнения относно блокадата и провалените лекции, а част от студентите си тръгнаха, предава Дарик.

От официалната страница на  "Ранобудните студенти" във фейсбук съобщават, че студенти от Факултета по математика и информатика към Софийския университет също са окупирали най-голямата зала в сградата.

По неофициална информация на един от организаторите на акцията Борис Рангелов днес се готви и блокада в Лесотехническия университет, а колегите им от Университета за национално и световно стопанство също подготвят акция.

Студентите са поставили и искания, които днес разпространяват като продължение на разпространената вече декларация.

Организаторите на окупацията са публикували и своята позиция за действията си:

Уважаеми студенти, колеги, приятели,
уважаеми преподаватели,

Наясно сме, че у някои от вас започналата окупация ще създаде негативни чувства към нас.

Ще си кажете, че уж се борим за образование и бъдеще, а в същото време спираме учебния процес в най-голямата зала на Софийския университет.

Но замислете се! Ние ли сме най-големите рушители на образованието, окупирайки една зала? При положение, че за последните години е нямало нито едно правителство, което да постави за национален и свой собствен приоритет образованието.

Нито едно правителство не се сети, след избори, че трябва да концентрира максимално сили за развитие и подобряване на образованието. Не, едва ли. Смятаме, че образованието има по-голям проблем от пропускането на няколко лекции.

Не е ли време студентите най-накрая да вземат страна в ставащото вече четвърти месец в обществото? Не са ли студентите също част от това общество? Докога студентите ще стоят отстрани, смятайки че тези процеси не ги засягат?

Ние казваме СТИГА!
Стига на апатията, стига на бездействието, стига на безхаберието!

Време е студентите да заемат позиция за своето бъдеще. Да изкажат своята дума - искат ли да живеят в по-добро общество, където техният глас реално ще се чува, където няма да има народни представители, които да се осмелят да покажат среден пръст на този, когото представляват, или да кажат, че не им пука за мнението на народа! Или искат да живеят в сегашното общество - стига тях пряко да не ги засяга.

Призоваваме ви - присъединете се към нас! Сега е моментът да покажете на чия страна сте. Сега е моментът да заявите позиция и да вземете отношение. Сега е моментът преподавателите да застанат зад своите възпитаници, дори пред тях - да поемат ударите, които следват.

Ще застанете ли рамо до рамо с нас за по-добро бъдеще, за морал в политиката, за съвестност и за уважение към нас, гражданите, избирателите, народа? Ще застанете ли до нас в борбата за принципи? Или ще застанете срещу нас - и ще признаете статуквото, ще се съгласите да продължавате да живеете в такова общество с такива политици?

От вас зависи. От всеки един, поотделно, като личност! От ВАС зависи!
Ние ви чакаме да застанете с нас зад тези принципи.

Елате!

Студентите са публикували и програмата на окупацията за днес - 24 октомври:

9-10 ч. - ОБЩА СРЕЩА ЗА РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА ДНЕВНИТЕ ЗАДАЧИ
10-11 ч. - СРЕЩА С ДОЦ. Д-Р КРИСТИЯН ТАКОВ
11-13 ч. - СВОБОДНА ДИСКУСИЯ
13-14 ч. - СРЕЩА С ГЛ. АС. Д-Р ХРИСТО ХРИСТЕВ
14-15 ч. - СРЕЩА С ПРОФ. Д-Р КАЛИН ЯНАКИЕВ
15-18 ч. - СВОБОДНА ДИСКУСИЯ
18.00 ч. - ОБЩА СТУДЕНТСКА СРЕЩА
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 6268 |24.10.2013 Студентите спали добре в аула 272, продължават окупацията . 46| 5051 |17.07.2013 34-та вечер на протеста, раздаваха се листчета "окупация" . 17| 6350 |21.07.2012 Десетки тайни агенти на МОСАД плъзнаха по морето . 3| 11238 |09.08.2011 Нов летен вирус плъзна на морето

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads