Реклама / Ads
43| 4731 |15.12.2008 НОВИНИ

Студентски бунтове у нас още преди Коледа?

.
Няма да позволим и този път да ни излъжат и манипулират. Това заявиха студенти, събрали се тази сутрин на лобното място на Стоян Балтов в Студентски град. Те са убедени, че на утрешната среща представителите на властта ще разчитат на гръмки обещания.
 

Много политици са замесени в далаверите, строителството и търговията в Студентски град, затова едва ли ще предприемат радикални мерки. Просто ще хвърлят прах в очите на обществото, категоричен е Л.С. от СУ „Св. Климент Охридски".

Студентски организации вече планират общи действия през следващите дни. Те са решени този път да не се поддават на празничното настроение и на обещанията на управляващите. Българските анархисти, както и младежките организации на ВМРО и други националистически организации били също в бойна готовност. В момента те не се намесвали, за да не бъдат обвинени студентите, че политизират вълната на недоволство.

Не се надявайте управляващите, министри и политици да оправят нещо. Вземете нещата в свои ръце! Не се оставяйте да ви мачкат и убиват! Това призова младите хора майката на убития Стоян Балтов. Родителите на загиналия студент бяха дошли с влак, за да се включат в предаването на бТВ и да заявят омерзението си от случващото се в Студентски град.

Димитър Дилчев, кмет на район Студентски каза, че общината щяла да вземе под внимание най-добрите предложения за бъдещето на Студентски град. Той обаче се измъкна от конкретни обещания като заяви пред камерите на бТВ: „Държавата да направи, каквото счита, аз ще изпълнявам".

Проф. Ваньо Митев, ректор на Медицинският университет пък заяви, че исканията на студентите са справедливи. Според него трябва да се спре реституцията или да се изнесе Студентски град, което е невъзможно.

От своя страна проф. Борислав Борисов, ректор на УНСС каза, че най-безобразната реституция се е извършвала именно в Студентски град. Съветът на ректорите бил уведомил премиера Сергей Станишев за тежката ситуация в този столичен район. В момента МС е внесъл закон за спиране на реституцията в НС, но много депутати били против него.

Проф. Борислав Борисов е съветник на президента президента Георги Първанов и е част от тези, които носят вина за трагичното положение на студентите, категорични са млади хора, които бяха тази сутрин в Студентски град. Те смятат, че той е част от върхушката, която е виждала от години, но не си е мръднала пръста за изчистването на кампуса от мутрите. Студенти искат веднага да започне прокурорска проверка за какво се използват имоти на ВУЗ-овете, както и на статута на автокъщите в Студентски град, баровете, дискотеките и казината там. Според тях шефове от вузовете били също замесени в немалко далавери. Самото управление на Студентски град се държало в много случаи като мафиотска структура и обслужвало чисто партийни интереси.

Приятелят на убития студент Стоян Балтов, който бил с него във фаталната нощ, също бил бит, но отказва да подаде жалба в РПУ. Той се чувствал застрашен, след като убийците се разхождали на свобода. Не можа да го убеди и  Петър Неделчев, началник на 7-о РПУ, който заяви, че гарантирал безопасността му. Frognews.bg

 

еоргиГеорги

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 5137 |10.12.2008 Преди "пушенето" на полицаите, пушек вдигнаха политиците . 8| 4708 |08.12.2008 Майкъл Лий предупреди да се готвим за нова проверка . 2| 4927 |08.12.2008 Gaudeamus igitur и алкохол градят облика на Студентския празник . 1| 11364 |30.11.2008 Артисти и ученици ще рисуват графити в Студентски град

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads