Реклама / Ads
12| 5341 |27.10.2013 НОВИНИ

В студиото на Кеворкян: Има сделка за Боевски

.
Гълъбин Боевски
Има сделка и някакъв вид споразумение за освобождаването на Гълъбин Боевски, но не в смисъл, че той е и издал други участници в престъпната група или сделка след даване на някакви пари, а просто вид споразумение за връщането му в България, заяви по НТВ бившият прокурор Иван Петров.
 

Връщането на Боевски в България е станало по силата на заповедта за експулсация, издадена от министъра на правосъдието на Бразилия, който се е съобразил с решението на съдията по делото. Решението не е на съдията, а на министъра на правосъдието. Правото е точна наука и там предположенията нямат мяст. Тук цялата дейност, която се е развивала по случая е на МВР и на МВнР, тук работа нашата прокуратура няма работа и не било нужно тя да не намесва. При искането за нов паспорт МВР и МВнР не е имало как да не разберат, че Боевски вероятно ще бъде освободен, каза още той.

Нямаме договор за съдебна взаимопомощ с Бразилия, затова и нашия съд и прокуратура не е било нужно да знаят и да бъдат информирани от бразилските власти как се развива случая. Ако Боевски бъде осъден в Бразилия по даденото обвинение, той тук няма да може да бъде съден наново по същото обвинение - няма как да бъде съден два пъти. Ако бъде прекратено поради факта, че той е експулсиран - тогава прокуратурата ни може все пак да се задейства. 

За имунитета на Сергей Станишев, поискан от главния прокурор заради изгубените секретни документи Петров каза, че проблемите и забавянето по този случай се състои в това, че не може да се прецизира какво да бъде обвинението срещу него. Според бившият прокурор липсата на подпис не е достатъчен факт, за да бъде повдигнато обвинение на бившия премиер. Трябва да се докаже, че документите през цялото време са били при Станишев, за да му се потърси отговорност. Възможно е той да е приел документите и след това да ги е дал на някоя секретарка или секретар по сигурността без да се подпише, не знаем какво точно се е случило, каза Петров.

Аз не бих повдигнал обвинение, но поради друга причина, обвинение може да се повдигне, ако загубения документ съдържа държавна тайна и класифицирана информация, но ние не знаем каква информация се е съдържала в тези документи, понеже те липсват. Ако документите се намерят тогава ще може да се прецени дали информацията в тях е била такава, че на Станишев да бъде повдигнато обвинение, заключи Петров.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 5603 |25.08.2013 Румен Петков търси отговорност на Станишев за сделката с БНБ . 77| 5775 |14.06.2013 Цв. Цветанов: Това е фарс, сделка! . 12| 7587 |22.04.2013 Кръстев: Ако има сделка за БДЖ - Товарни превози, трябва да е на пазарна цена . 100| 6645 |15.04.2013 Цветанов: Няма сделка ГЕРБ - Алексей Петров, нито ще има

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads