Реклама / Ads
92| 6272 |28.04.2013 НОВИНИ

Е. Сугарев: Подслушването е активно мероприятие на БСП

.
Едвин Сугарев
Този компромат е доста ефективен, защото да се подслушва самия премиер, е доста страшно. Тези, които поръчват компромата, се интересуват от непосредствения ефект, смята Сугарев.
 

Изтичането на аудиофайлове от подслушване на експремиера говори за няколко неща, каза по НТВ инж. Стефан Мухин, бивш зам.-шеф на ДОТИ. Защо къщата му не е заглушавана, ако това се прави, от джиесема не може да излезе нищо навън, каза той. Ако има закачен микрофон по тялото на някого, в случая на М. Найденов, може да са го слушали от кола навън. Къде спят охранителите тогава, попита Мухин. А айфоните се пробиват много лесно. Мобилните оператори са задължени да имат т.нар. полицейска програма с доста сериозни технологични възможности, освен да подслушва. Може да задейства микрофона на устройството. Ако се пробие това със съответния сигнал може да се подслушва всичко в стаята, вкл. и честотите на сърцето, обясни Мухин.

Едва ли Цв. Цветанов е инспирирал това нещо, но в частни ръце има доста подслушвателни системи, каза още Мухин. Не може да се установи кои са те; а и този, който го е извършил, явно е заличил следите, смята той.

Мирослав Найденов трябва да бъде санкциониран, ако се окаже, че е той, не виждам обаче кой друг би могъл да бъде, защото другите двама са потърпевши от казуса, заяви по темата публицистът и общественик Едвин Сугарев. Това подслушване беше лансирано с анонимно писмо от представящ се като реален служител, т.е. имаме казус на нерегламентирано подслушване, което се използва за политически цели в услуга на БСП.

Това е активно мероприятие, в което се лансира тезата за подслушване с участието на самата прокуратура. Ръководството на МВР обаче не го е разпореждало и извършвало. Този компромат е доста ефективен, защото да се подслушва самия премиер, е доста страшно, добави Сугарев. Това е работа на хора, които са били в специалните служби, но сега работят частно. Известно е, че Алексей Петров беше организирал такива хора на басейна "Спартак", напомни Сугарев. Дали това е издънка, ще стане ясно след изборите. Тези, които поръчват компромата, се интересуват от непосредствения ефект, каза той.

Сега е по-лесно да се прави нерегламентирано подслушване, каза инж. Мухин. Той направи демонстрация на часовник, който с натискането на един бутон може да записва около 4 часа и на други модерни техники за запис.

Техническите начини за подслушване са чиста технология, но се възражда практиката записите да се използват за политическа манипулация; това бележи целия преход, коментира Едвин Сугарев. По този начин се действаше срещу дисидентите, напомни той и даде за пример поета Борис Христов. Това ще се отрази на изборите в ущърб на ГЕРБ и в полза на БСП, които няма да увеличат процентите си, но ще спечелят от загубата  на гласове за ГЕРБ, смята той. Прокуратурата е участник в целия този сценарий с казването, че 2/3 от казаното от Станишев било истина. Как ще истина, попита той. Прокуратурата трябваше да установи докрай имало ли е подобно разпореждане и ако не е имало, да го каже, смята Сугарев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 109| 5582 |24.04.2013 Сергей Станишев: Цветан Цветанов е персонално отговорен за подслушването . 7| 5068 |20.04.2013 САЩ обезпокоени от корупцията, подслушването и безнаказаността у нас . 27| 5278 |18.04.2013 Европарламентът любопитен за подслушването в България . 51| 7877 |18.04.2013 Сугарев: Не е честно да наричаме скандала "българския Уотъргейт"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads