Реклама / Ads
1| 5023 |02.12.2007 НОВИНИ

Суходолци на два акъла за повторното отваряне на сметището

.
Петдесетина жители на Суходол протестираха днес срещу евентуалното повторно отваряне на сметището в квартала. В същото време малко повече хора се събраха в читалището, за да изслушат позицията на сдружение „Диалог за Суходол”, предаде БНР.
 

Както обикновено става в България, най-накрая и жителите на Суходол се разцепиха на две по въпроса за повторното отваряне на сметището и приемането на балите със столичния боклук. И двете прояви се охраняваха от полицията.

Твърдите противници на идеята за отваряне на депото носеха плакати с надпис: "Мошеници", "Продажници", "Мафия", "Бойко, ти искаш да погребеш Суходол, но той ще те погребе".

А същевременно в читалищния салон шефът на „Диалог за Суходол" Георги Георгиев обяви, че ако мнението на по-голямата част от суходолци е да не се отваря сметището, то той ще се оттегли и няма да излезе срещу мнозинството. „Няма никакви подставени лица в нашето сдружение. Партийно независими сме, опитахме се да внесем разум и диалог и така да решим въпроса за окончателното затваряне на сметището и рекултивирането на района", категоричен бе той. По-рано живеещи в квартала заявиха, че не припознават новосформираното гражданско сдружение „Диалог за Суходол", защото председателят му не е местен и не го познават.

Част от присъстващите на събранието в читалището обясниха, че са там, защото смятат, че трябва да се направи нещо за квартала, чиято здравна и социална инфраструктура е в окаяно състояние. Те смятат, че повечето от съкварталците им не искат да присъстват на дискусията, защото дълго време са лъгани и ги е страх. От другия лагер обаче контрираха, че на хората, които са в читалището, са им платени по 400 лв., за да присъстват на срещата и вътре няма жители на Суходол.

Георги Георгиев обяви, че ще тръгне подписка с въпрос към всички жители на Суходол дали подкрепят или не повторното отваряне на депото за боклука. Той е на мнение, че протестите трябва да бъдат в рамките на закона и без барикади. Според него, ако със Столична община се водят преговори, управляващите ще спазят обещанието си за инфраструктура и облагородяване на района. Суходолци заявиха, че са готови да преговарят с общината, но тя трябва да предостави значителни гаранции за това, че кварталът ще бъде обезщетен за сметището. Едно от основните искания на гражданите на квартала е регулацията на земите им.

На 15 ноември правителството по искане на Столичната община взе решение за нова експлоатация на депото в Суходол. От кабинета обявиха, че до един месец то ще заработи отново. Кметът на София Бойко Борисов пък обеща на суходолци СОС да им отпусне като компенсация за сметището 30-40 хиляди лева, с които да решат най-наложителните проблеми в района. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5161 |02.12.2007 Българската десница е фундаментално сбъркана, твърдят депутати и анализатори . 3| 5135 |02.12.2007 Ремонт на кабинета май все пак ще има през януари . 4| 5352 |02.12.2007 Бриго Аспарухов: 25-30 % е успеваемостта на МВР срещу престъпността . 7| 5049 |01.12.2007 ГЕРБ е лява партия и трудно ще си партнираме, твърди лидерът на СДС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads