Реклама / Ads
1| 4679 |05.12.2009 НОВИНИ

Суходолци протестират срещу боклука

.
Софийският боклук отново предизвика негодувание
С плакати „Спрете екогеноцида на софиянци“ и „Борисов премиер = България сметище“ жителите на Суходол днес излязоха на протест, за да припомнят исканията си за затваряне на сметището в района.
 

Живеещите в района настояват да бъде затворено незаконното според тях сметище, което уврежда здравето им. Те заявиха, че заради сметището получават обриви, сърбежи и различни заболявания на дихателните пътища. Суходолци припомнят, че заради проблемите с боклука на София Европейската комисия може да наложи санкция на България в размер на стотици милиони левове. Те не вярват на сегашните управляващи и са разочаровани от управлението на бившия столичен кмет Бойко Борисов.

Според Николай Говедаров, жител на квартала, протестът им цели да припомни събитията от 4 декември 2007 г, когато сметището в района беше отворено. "Нас ни използваха за политически интриги всички партии. Никой не може да разбере колко тона боклук се изхвърлят и колко се отчитат. На 4 декември тези, което сега ни казват "Ние ще работим открито и за гражданите", смазаха протестиращите", заяви Говедаров. Той изтъкна, че и сега не е спазено изискването за отстояние на сметището от 1 км. Според Говедаров не всички GPS-системи на камионите, превозващи боклук са включени и не се отчитат всички количества от разтоварвани отпадъци на сметището.

Протестът на гражданите в Суходол продължи близо 30 минути, като в него се включиха близо 40 жители на квартала.

Frognews.bg припомня, че през октомври 2005 г сметището в Суходол бе затворено след протести на местните жители. Преди четири години след като се стигна до криза с боклука в София и контейнерите за смет стояха с дни препълнени по улиците се взе решение софийският боклук да се балира и след това се разтоварваше на сметищата в Цалапица, в Карлово. Сметището бе отворено отново на 4 декември 2007 с решение на Министерски съвет и по настояване на Столична община, която тогава обеща в рамките на две години да построи завод за отпадъци. Тогава жителите на квартала се разделиха в мненията си, като едните бяха категорично против извозването на софийския боклук там, а другите считаха, че трябва да има определени компенсации за Суходол, който ги заслужава. На 4 декември заместник-кметът по екология Мария Бояджийска заяви , че са осигурени всички изисквани от закона документи за извозване на софийския боклук в свободните клетки на сметището в Суходол. Всекидневно в депото трябваше да се извозват около 1000 тона боклук, но само неопасните отпадъци.

Първоначалният свободен обем на Суходол бе 430 000 куб. метра и зам.-кметът припомни още, че решението на правителството за повторно отваряне е дошло след доказан свободен обем на сметището, наличия на комплексна и здравна експертиза, хидрогеоложки проучвания, които са доказали, че не съществува риск за здравето на хората и за замърсяването на подземните и минерални води. Тогава проучването на Алфа Рисърч показа, че 68.2% от гражданите на София се доверяват на експертизата на държавните органи, че сметището в Суходол има капацитет, а 66.1% отговарят, че одобряват отварянето на сметището.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5504 |30.11.2009 Ставаш български гражданин срещу 6 хил.евро . 1| 5687 |30.11.2009 Отлагат делото срещу Марио Николов . 6| 5454 |23.11.2009 ВАС отряза Маргарита Попова за дело срещу Тачева . 3| 4895 |22.11.2009 Балотажи изправят ГЕРБ срещу десни и леви

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads