Реклама / Ads
39| 10829 |11.04.2014 НОВИНИ

Супер скандал! Софийските прокурори бойкотират Цацаров и отчета си

.
Невиждан скандал в магистратурата: прокурорите от Софийска градска прокуратура саботирали годишния отчет и не се явили на насрочената сбирка. Там те били чакани от главния прокурор Сотир Цацаров, неговите заместници, шефът на Националното следствие, членове на ВСС и шефове на други структури. Дошли двайсетина души, но близо 90 отсъствали, без каквото и да било обяснение.
 
Това научи Фрог нюз от юристи, близки до СГП. Конфузнта ситуация, случила се миналата седмица, смутила и ядосала началниците, защото досега в историята не е имало такъв прецедент и такова демонстративно поведение. 

Днес, петък, е насрочено второ събиране, за заслушване на отчета на най-голямата прокурорска структура в страната. Девет отдела и звена трябва да представят своите отчети за свършената и несвършената работа през годината.

Протестът не е случаен, а организиран и показателен за тежки проблеми и разногласия, смятат запознати със скандала. Магистрати заявили, че от години се бавят и покриват дела, включително за корупция и тежки престъпления, включително убийства. Такъв бил случаят със спряното раследването срещу бизнесмените Огнян Донев и Любомир Павлов с аргумента, че не са констатирани закононарушения. Преди това срещу двамата бяха повдигнати много сериозни обвинения.

Нямало яснота какво става и с разследването на собственика на "Риск инженеринг" Богомил Maнчев, който е с повдигнато обвинение за длъжностно присвояване от началото на октомври миналата година. Тогава бе определена и рекордна парична гаранция в размер на 1 млн лева. Преди него бяха започнати шумни раследвания срещу други известни бизесмени като Гриша Ганчев и Миньо Стайков, но след поемането на нещата от прокуратурата - те зациклили.

Друго дело, което било бавено неясно защо, е за убийството на самоковския бизнесмен и общински съветник Юри Галев. По случая били събрани множество доказателства, свидетелски показания и факти, но кой знае защо досъдебното разследване е пратено в девета глуха.

Това са само три примера, но всъщност броят им е много повече, смятат магистрати. Имало странни решения и с разпределението на прокурорите, сигнали за натиск и др. Прокурорите не били доволни, че въпреки очевидните проблеми, не се взимали ефективни мерки.

Председател на Софийска градска прокуратура е прокурор Христо Динев. Той е избран от Висшият съдебен съвет на 16 януари 2014. В професионалните среди се говори, че Динев има пълната покрепа на главния прокурор. Преди това е бил в Софийска районна прокуратура, включително и шеф.

Миналата година отчетът на СГП е бил на 8 март. Отчетният доклад е представен от зам.-градския прокурор Маргарита Немска. Тя обаче, отказа тогава да отговори на каквито и да е журналистически въпроси, отнасящи се до развитието и хода на актуалните дела. Така например, отговор не получиха въпросите за работата на прокуратурата по делата за отвличането на дъщерята на Евелин Банев - 11-годишната Лара, проточилото се знаково дело "Октопод", разследването на скандала "Мишо Бирата" и др.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 214| 48662 |01.04.2014 Хипер скандал! Разминахме се с война с Русия на косъм . 4| 5961 |28.02.2014 Супер Гришо натупа Гулбис; зове и за мир в Украйна . 16| 7183 |27.02.2014 Юнациииииии!Супер Лудогорец,чао Лацио! . 14| 5713 |08.01.2014 Явор Гечев: В суперите през 2014 половината стоки ще са български

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads