Реклама / Ads
4| 5242 |13.02.2013 НОВИНИ

НС свали прага за гражданство на чужди инвеститори

.
Парламентът се съобрази с ветото на президента Росен Плевнелиев и свали прага за чужди инвестиции в страната ни, които да дават право за придобиване на българско гражданство.
 

Държавата ще позволява постоянно пребиваване на чуждите инвеститори при много по-ниски критерии от сега действащите, а големите кинопродукции няма да се стимулират с данъчни преференции, решиха депутатите при окончателното второ гласуване на Закона за насърчаване на инвестициите.

Депутатите записаха граница от 500 000 лева, които чуждият инвеститор трябва да вложи в българско дружество, за да получи гражданство. Освен това той ще трябва да създаде и най-малко 10 работни места за българи.

Избраниците одобриха за инвеститори в райони с по-висока безработица от средната за странaта, прагът да е по-нисък - 250 хил. лв. инвестиции и поне 5 нови работни места.

При инвестиция от 600 хил. лв. в имоти пък ще се предоставя право на продължително пребиваване със срок от една година, което ще може да се подновява със заявление при изтичането му.

С гласуваните промени новият праг за предоставяне на постоянно пребиваване ще падне 12 пъти в сравнение със сегашния най-масов.

Мнозинството от ГЕРБ прие искането на синия депутат Мартин Димитров да не се дават стимули за кинопродуцентските компании. Те предвиждаха  сниманите в България филми да могат  да кандидатстват за възстановяване на 15% от разходите по проекта (в тях влизат както инвестициите в декори и техника, така и парите за заплати и осигуровки), ако отговарят на определени критерии.

Българските кинодейци обаче възроптаха срещу този текст като дискриминиращ, защото дава привилегии само на големите чуждестранни продуценти, чиито филми така или иначе се реализират на международните пазари, а българската филмова индустрия няма да може да се възползва поради високите критерии, които са практически непосилни за нашите продукции.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 9051 |01.02.2013 Княгиня Калина и синът й искат българско гражданство . 4| 5013 |11.01.2013 Приеха ветото на Плевнелиев за гражданството на инвеститорите . 10| 5937 |07.01.2013 Б. Димитров, категоричен: Гражданство се продава! . 17| 6711 |05.11.2012 БГ Анонимните скандираха без маски "Да свалим маските"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads