Реклама / Ads
2| 4620 |14.12.2010 НОВИНИ

Свещениците се сдобиха със синдикат

.
Достойно заплащане с трудови договори и начини за защита от феодалното отношение на висшия църковен клир към обикновените свещеници. Това са само част от целите, които си е поставил новоучредения синдикат на българското духовенство към КТ"Подкрепа".
 

При представянето му в централата на организацията, президентът на „Подкрепа" д-р Константин Тренчев каза, че учредяването на новия синдикат не е в противоречие със законите и с независимостта на църквата. Той се позова и на закона за вероизповеданията и на устава на Българската православна църква (БПЦ).

„Когато 20 години сме в демокрация, се стигна до там, че прийомите и начинът на поведение и общуване на висшия клир със свещениците мога да го нарека скромно феодален. Днес е 14 декември 2010 г. За времето си феодалният строй може да е бил много съвършен, но днес не върви, за днес не е подходящ. Никой от нас няма право да напусне енорията си без разрешение на владиката". Това каза преседателят на новоучредения синдикат отец Никола Ризов от Неврокопската епархия.

Той посочи още, че свещениците не са стигнали до това решение с удоволствие, а заради трудностите, които среща цялото свещеничество у нас. Към момента у нас имало 1100 свещеници, като половината от тях били над 65-годишна възраст. За сравнение в южната ни съседка свещенослужителите са 24 000 души, посочи лидерът на „Подкрепа".

На свой ред д-р Тренчев отбеляза: „Как няма да има проблем?! Давам конкретен пример с Трънската духовна околия, където на свещеник се падат 30 села, около 45 църкви и манастири. В Софийска епархия над 30 манастира, в това число паметници на културата, са без духовници и се рушат. В духовната сфера има неща, които ни карат сериозно да се замислим. Тази професия, така да я наречем, е под номер 514 в класификатора, в компанията на работниците от погребалните домове, в съседство са вписани келнерите и компаньонките. Там са хора с основно образование. В преобладаващата си част духовниците са с висше образование. Но владиците са в подклас 121, непосредствено до търговските директори и шефове на гражданската авиация. Унизително е те да съществуват в тази категория и категорично ще настояваме това да се промени".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5098 |09.11.2010 Павлин Димитров: МВР не води война със синдикатите . 4| 6513 |25.10.2010 Бизнесът: Синдикатите национализират пенсионните фондове . 28| 8356 |18.10.2010 Уволнената земедeлка Калина търси помощ от синдикатите . 12| 4671 |12.10.2010 Дянков взриви социалния диалог, синдикатите гневни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads