Реклама / Ads
1| 3984 |13.11.2019 НОВИНИ

Светия синод за донорството: Важно да пазим акта на личността, която дарява

.
”Много е важно да пазим акта на личността, която дарява, и да избягваме при всякакъв случай налагане на господството на чужда воля, която подразбира, че е по-добре за реципиента да се получи орган на всяка цена. Църквата много държи на реципиента, но много държи и на донора.
 

Това заяви отец Николай Георгиев от Светия синод поясни за БНР във връзка с  публикуваното на електронната страница на Българската православна църква становище за донорството.


 По думите му, няма промяна в становището на църквата от спрямо миналата година.

„А иначе позицията на църквата не е променяна от 2000 години. Светия синод на Българската православна църква съзнава огромния дълг на църквата пред всички нас, пред медицинската практика, пред реципиентите, но и пред евентуалните донори. Поради тази причина Църквата желае да се помогне на реципиента, но да не забравяме никога за уважението към донора и той да не бъде подценяван. Много е важно да кажем, че най-съвършеният дар, който ни е дал Господ, е свободата и е много важно донорът да има драговолно изразяване на индивидуалната си позиция. Затова много държим „донор“ винаги да означава дарител, събрат, близък, ближен, а не някой, който се намира в склад за органи и да му го вземат. Донорът трябва осъзнато, ненасилствено и свободно да вземе решение да дари живот на някой друг."

 

Съзнателното съгласие на донора е много важно, за да се предотврати търговията с органи, категоричен е отец Николай. Също така е необходимо установяването на мозъчна смърт да бъде извършено от независима институция.

 

„Много е важно българските православни християни и изобщо българските граждани да знаят, че даряването е изключително доброволен акт и на любов към ближния, любов към Бога и, когато човек реши да дари органа си, той дарява и живот, и бъдеще и братска /сестринска поддръжка. Всичко това е много добро, но пак казвам - да пазим доброволността на даряването, за да избегнем незаконна търговия“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4110 |12.11.2019 Светият синод: При даряването на орган задължително да се взима “съзнателното съгласие” . 0| 3904 |12.10.2019 В деня на донорството: 1153 българи чакат своя шанс за трансплантация . 1| 3776 |01.10.2019 Полиция обискира офиси на Светия престол във Ватикана . 0| 3992 |05.05.2019 Папата влезе в Синодалната палата под аплодисменти на граждани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads